Bajecznie prosty i piękny tort Walentynkowy. Zrobi go nawet cukierniczy amator
Zbliżające się walentynki to doskonała okazja do delikatnego kulinarnego szaleństwa. Jeśli lubisz dać się ponieść romantycznym emocjom, to ten artykuł będzie w sam raz dla ciebie. Oto tort walentynkowy, którego stworzenie powiedzie się nawet totalnym cukierniczym amatorom, a którym zachwycisz drugą połówkę.
29.01.2023 09:00
Beza, kwiaty, różane wino... to wszystko fajne pomysły na nadanie walentynkom klimatu. Dzisiaj mamy jednak dla ciebie propozycję wyjścia poza coroczny schemat i zrobienie czegoś naprawdę wystrzałowego. Zamiast zwykłego ciasta, przygotuj na ten dzień tort walentynkowy.
Zanim wyrzucisz ten artykuł z przeglądarki, twierdząc, że różne rzeczy w kuchni potrafisz, ale na pewno nie robić torty, to przeczytaj cały przepis. Lada chwila załapiesz, że zrobienie tego pięknego smakołyku nie dość, że nie zajmie ci dużo czasu, to jeszcze jest naprawdę łatwe. Tego oczywiście nie musisz zdradzać drugiej połówce. Jak coś - to było to trudne, skomplikowane i zajęło ci co najmniej tydzień...
Przepis na tort walentynkowy pochodzi z portalu mojegotowanie.pl i jest - wiemy, że się powtarzamy, ale po prostu musimy - naprawdę odlotowy. Oto on.
Tort Walentynkowy
Składniki:
- 5 jajek
- 165 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mrożonych malin
- 150 g jogurtu greckiego
- 250 g serka śmietankowego
- 550 ml śmietanki 36%
- 70 g cukru pudru
- 16 g żelatyny
- 80 ml wody
- 250 g serka mascarpone
- szczypta barwnika spożywczego
Sposób przygotowania:
Na początek trochę przygotowania. Maliny rozmroź. Mąki przesiej. Żelatynę zalej gorącą wodą i przestudź.
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Następnie ubij te drugie, a kiedy zrobi się z nich sztywna piana, stopniowo dodawaj żółtka i cukier, cały czas miksując. Teraz dodaj do nich przesiane mąki i lekko wymieszaj składniki łyżką.
Przygotuj foremkę w kształcie serca. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a na niego wylej uzyskaną masę. Piecz około 40 minut. Zacznij od temperatury 180 stopni, a kiedy biszkopt lekko urośnie, zwiększ ją do 200. Następnie wystudź.
300 ml śmietanki schłodź, a później ubij ją, zaczynając od niskich i stopniowo przechodząc do wyższych obrotów miksera. Rozmrożone maliny przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek. Jogurt grecki, serek śmietankowy i 60 g cukru pudru zmiksuj. Teraz połącz te składniki z malinami i ubitą śmietanką. Użyj do tego miksera, a kiedy masa stanie się jednolita, dodaj żelatynę. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki do stężenia.
Kiedy biszkopt ostygnie, wyłóż go z formy i przekrój na trzy równe części. Przygotuj naczynie, na którym zaserwujesz swój tort i wysmaruj je cienką warstwą stężałego kremu malinowego. Teraz ułóż na nim pierwszą część biszkoptu, a na nią połowę malinowej masy. Powtórz czynność: biszkopt, krem i znowu biszkopt. Kiedy skończysz, umieść tort w lodówce na 20 minut.
Pozostałą śmietankę ubij z mascarpone i 10 gramami cukru pudru. Dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj. Wyjmij tort z lodówki, a przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego. Teraz nałóż go na tort kulistymi ruchami - w ten sposób powstaną piękne róże. Po wszystkim wstaw ciasto jeszcze raz do lodówki, tym razem na dwie godziny. Smacznego!
Skoro o słodkościach mowa, zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na sernik kinder bueno.