Oto 10 argumentów, które przekonają Cię, że w kuchni nie może zabraknąć bambusowych akcesoriów

Co musi znaleźć się w każdej kuchni? Akcesoria, dzięki którym przygotowujemy codziennie posiłki. Łopatki, łyżki, deska do krojenia, czy w końcu pojemniki w których przechowujemy żywność - tego typu elementów mogłabym wyliczać bez końca ?

Obrazek
Frania

Dziś jednak pragnę skupić się na czymś innym. Chcę podzielić się z Wami 10 zaletami gadżetów kuchennych wykonanych z bambusa, o których koniecznie musicie wiedzieć. No to zaczynamy!

#1 Trwałe i twarde

To największe zalety tego typu akcesoriów kuchennych. Nie wiem czy wiecie, ale bambus jest aż 3 razy wytrzymalszy od drewna, dlatego też jest odporny na zarysowania, czy odkształcenia. I kolejny bonus - na bambusowej desce do krojenia nie tępią się noże.

#2 Odporne na wilgoć

Pisząc o zaletach gadżetów kuchennych z bambusa, nie sposób nie wspomnieć o tym, że są one odporne na wilgoć i błyskawicznie schną.

#3 Włókna bambusowe nie pochłaniają zapachów

To kolejna bardzo cenna zaleta, dzięki którym uwolnicie się od nieprzyjemnych woni. Przygotowywanie posiłków przy pomocy akcesoriów z bambusa będzie więc czystą przyjemnością ?

#4 Ich waga

Gadżety kuchenne wykonane z bambusa, nie dość, że są bardzo wytrzymałe, są lekkie w porównaniu z produktami wykonanymi z innych tworzyw.

#5 Są bezpieczne dla zdrowia

Bambus jest w 100% naturalny. Przy jego uprawie nie stosuje się żadnych środków chemicznych. Ponadto, przy produkcji tego typu akcesoriów nie używa się zazwyczaj żadnych klejów.

#6 Łatwe w pielęgnowaniu

Kolejna zaleta bambusowych gadżetów? Nie musicie męczyć się i trudzić przy ich czyszczeniu. Wystarczy ciepła woda i płyn do mycia naczyń, aby dokładnie je wyczyścić.

#7 Odporne na wysokie temperatury

Obrazek

Bambusowi nie straszna jest zarówno wilgoć, jak i wysokie temperatury. Nie musicie więc obawiać się o swoje gadżety i serwować w nich ciepłe posiłki. A skoro już o nich mowa, przypominamy o naszej najnowszej książce "Pyszności na grilla" w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów na pyszne dania. Co więcej, w zestawie możecie nabyć ją z przydatnymi i wielofunkcyjnymi szczypcami - wykonanymi oczywiście z bambusa ?

#8 Nie są drogie

Akcesoria bambusowe nie dość, że są wytrzymałe nie są mega drogie. Jest to więc idealne połączenie, o którym warto pamiętać przy zakupach wyposażenia do kuchni ?

#9 Higieniczne rozwiązanie

Bambus sam broni się przed pasożytami, dzięki czemu produkty wykonane z tego tworzywa są bezpieczne pod względem higieny.

#10 Są przyjazne dla środowiska

I na sam koniec, bardzo ważna informacja dla osób, którym leży na sercu dobro naszej planety. Bambus jest przede wszystkim produktem naturalnym oraz biodegradowalnym. Co więcej, zbiory bambusa odbywają się znacznie częściej od zbiorów drewna.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"