WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Banalnie proste ciasteczka na choinkę. Nie tylko ładnie wyglądają, ale i pysznie smakują

Boże Narodzenie coraz bliżej. W rozgłośniach radiowych rozbrzmiewają świąteczne przeboje, a my stopniowo przygotowujemy się do strojenia choinki. Według tradycji, oprócz bombek i łańcuchów, na drzewku powinny się znaleźć również słodkości. I tu idealnie sprawdzą się ciasteczka na choinkę. Jak je przygotować?

Ciasteczka na choinkęCiasteczka na choinkę - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ciasteczka na choinkę - wyjątkowy smak i ten aromat...

Jaki zapach kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Na pewno, większość z nas odpowie, że są to przyprawy korzenne. I tak faktycznie jest, bo właśnie ten zapach wypełnia większość polskich domów, tuż przed świętami. Jest obecny przede wszystkim podczas pieczenia. Większość aromatów i zapachów w limitowanej edycji świątecznej, również zawiera w sobie przyprawy korzenne. A gdyby tak postarać się o w pełni naturalny zapach? To bardzo proste! W tym celu, dobrze będzie upiec ciasteczka na choinkę.

Obrazek
Pierniczki na choinkę - Pyszności

Możesz to zrobić ze swoimi dziećmi. Przygotowanie ciasteczek zawsze przynosi dużo radości, a szczególnie ich dekorowanie po upieczeniu. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że nie jest to proces praco- i czasochłonny. Przy odpowiednio wyrobionym cieście, samo wykrawanie i następnie pieczenie, będzie prawdziwą przyjemnością.

Jak przygotować ciasteczka na choinkę?

Warto je upiec właśnie teraz, na około 2 tygodnie przed świętami. Będziecie mieć czas na ich udekorowanie i następnie na powieszenie na choince. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak upiec ciasteczka na choinkę, to postanowiliśmy zaprezentować ten najlepszy, naszym zdaniem, przepis.

Składniki:

  • 140 g miodu
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
  • łyżeczka kakao
  • łyżka wody
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na choinkę to prosty sposób na wyjątkową dekorację naszego świątecznego drzewka. Rozpoczynamy od wymieszania mąki, cukru pudru, przyprawy korzennej, cynamonu, sody i kakao. Kolejna czynność to roztopienie masła z miodem. Chwilę należy odczekać, by ostudzić mieszankę. Następnie, w suchych składnikach należy zrobić wgłębienie i wlać do nich roztopione masło z miodem. Dodajemy jako i wszystko dokładnie zagniatamy. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Obrazek
Ciasteczka korzenne - Pyszności

Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować i przystąpić do wykrawania kształtów ciasteczek. Najlepiej sprawdzą się tu specjalne foremki, dostępne w sklepach. Pieczemy pierniczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 12 minut. Po wystudzeniu, możemy przystąpić do dekorowania ciasteczek. Tu jest pełna dowolność - wszystkie chwyty i kombinacje dozwolone. Ciasteczka na choinkę są już gotowe!

Lubisz słodkości? Zobacz jak przygotować warstwowy deser bananowy. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser