PoradyNigdy nie jedz takich bananów. Od razu wyrzuć je do kosza

Nigdy nie jedz takich bananów. Od razu wyrzuć je do kosza

Banan z ciemnymi plamkami to nie zawsze przejaw dojrzałości. Zobacz, jak rozpoznać świeże, zdrowe banany i uniknąć ryzyka zatrucia.

Banan- Pyszności; źródło: Canva
Banan- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

31.03.2023 | aktual.: 31.03.2023 19:18

Chociaż w przypadku wielu owoców po samej skórce można już wywnioskować, że nadają się jedynie do śmieci, to banany potrafią nas trochę wodzić za nos. Drobne, ciemne plamki najczęściej są oznaką dojrzałości i tego, że pod grubą skórką skrywa się bardzo słodki miąższ. Nie każdy czarny banan nadaje się jednak do jedzenia. Jak rozpoznać, które banany są zepsute.

Banan z czarnymi plamami

Niektórzy unikają spożywania bananów z brązowymi plamami, ale takie owoce są w rzeczywistości dobrze dojrzałe i nadają się do jedzenia. Banany z brązową skórką również są bezpieczne do spożycia, o ile ich miąższ jest biały i twardy. Sytuacja zmienia się, gdy z nakrapianej skórki wyłania się również ciemny miąższ. To oznaka zepsucia. Znajdują się tam zarodniki pleśni, które mogą wywołać zatrucia pokarmowe i przykre dolegliwości żołądkowe. Nie jedz bananów, z których wycieka płyn, mają podejrzany kolor oraz ich zapach jest nieprzyjemny.

Banan- Pyszności; źródło: Canva
Banan- Pyszności; źródło: Canva

Należy unikać bananów z czerwoną linią biegnącą przez miąższ, co wskazuje na obecność grzyba nigrospora. Takie banany mogą być szkodliwe dla osób uczulonych na tę pleśń. W większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednak jeśli jesteś na niego uczulony, może się to dla ciebie źle skończyć. Zobaczysz ją w środku, po odkrojeniu kawałka.

Jak przechowywać banany?

Aby banany utrzymały świeżość przez jak najdłuższy czas, warto przestrzegać kilku prostych zasad przechowywania. Trzymaj banany z dala od innych owoców i warzyw. Banany bowiem wydzielają etylen - gaz, który przyspiesza ich dojrzewanie. To również przydatna cecha, gdy kupimy np. niedojrzałe gruszki.

Jeśli chcesz opóźnić proces dojrzewania bananów, zawijaj końcówki bananów w folię aluminiową lub papierową. Bananów nie powinno się również przechowywać w lodówce, ponieważ niskie temperatury mogą zepsuć skórkę i sprawić, że owoce będą wyglądały nieapetycznie. Pamiętaj, że banany są wrażliwe na uderzenia i ucisk, dlatego przechowuj je w miejscu, gdzie nie będą narażone na mechaniczne uszkodzenia.

Przepis na smażone banany

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej roślinny do smażenia
Banan- Pyszności; źródło: Canva
Banan- Pyszności; źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i pokrój na kawałki o grubości około 1-2 cm.
  2. W misce wymieszaj mąkę i cynamon.
  3. W drugiej misce wymieszaj cukier z odrobiną cynamonu.
  4. Wlej olej na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu.
  5. Każdy kawałek banana obtocz w mieszance mąki i cynamonu, a następnie usmaż na patelni z obu stron na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony).
  6. Po usmażeniu każdy kawałek banana obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
  7. Smażone banany podawaj na ciepło, np. z bitą śmietaną lub lodami.

Przepis na pyszne ciasto bananowa chmurka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie