Nigdy nie jedz takich bananów. Od razu wyrzuć je do kosza

Banan z ciemnymi plamkami to nie zawsze przejaw dojrzałości. Zobacz, jak rozpoznać świeże, zdrowe banany i uniknąć ryzyka zatrucia.

Banan- Pyszności; źródło: CanvaBanan- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Chociaż w przypadku wielu owoców po samej skórce można już wywnioskować, że nadają się jedynie do śmieci, to banany potrafią nas trochę wodzić za nos. Drobne, ciemne plamki najczęściej są oznaką dojrzałości i tego, że pod grubą skórką skrywa się bardzo słodki miąższ. Nie każdy czarny banan nadaje się jednak do jedzenia. Jak rozpoznać, które banany są zepsute.

Banan z czarnymi plamami

Niektórzy unikają spożywania bananów z brązowymi plamami, ale takie owoce są w rzeczywistości dobrze dojrzałe i nadają się do jedzenia. Banany z brązową skórką również są bezpieczne do spożycia, o ile ich miąższ jest biały i twardy. Sytuacja zmienia się, gdy z nakrapianej skórki wyłania się również ciemny miąższ. To oznaka zepsucia. Znajdują się tam zarodniki pleśni, które mogą wywołać zatrucia pokarmowe i przykre dolegliwości żołądkowe. Nie jedz bananów, z których wycieka płyn, mają podejrzany kolor oraz ich zapach jest nieprzyjemny.

Obrazek
Banan- Pyszności; źródło: Canva

Należy unikać bananów z czerwoną linią biegnącą przez miąższ, co wskazuje na obecność grzyba nigrospora. Takie banany mogą być szkodliwe dla osób uczulonych na tę pleśń. W większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednak jeśli jesteś na niego uczulony, może się to dla ciebie źle skończyć. Zobaczysz ją w środku, po odkrojeniu kawałka.

Jak przechowywać banany?

Aby banany utrzymały świeżość przez jak najdłuższy czas, warto przestrzegać kilku prostych zasad przechowywania. Trzymaj banany z dala od innych owoców i warzyw. Banany bowiem wydzielają etylen - gaz, który przyspiesza ich dojrzewanie. To również przydatna cecha, gdy kupimy np. niedojrzałe gruszki.

Jeśli chcesz opóźnić proces dojrzewania bananów, zawijaj końcówki bananów w folię aluminiową lub papierową. Bananów nie powinno się również przechowywać w lodówce, ponieważ niskie temperatury mogą zepsuć skórkę i sprawić, że owoce będą wyglądały nieapetycznie. Pamiętaj, że banany są wrażliwe na uderzenia i ucisk, dlatego przechowuj je w miejscu, gdzie nie będą narażone na mechaniczne uszkodzenia.

Przepis na smażone banany

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej roślinny do smażenia
Banan- Pyszności; źródło: Canva
Banan- Pyszności; źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i pokrój na kawałki o grubości około 1-2 cm.
  2. W misce wymieszaj mąkę i cynamon.
  3. W drugiej misce wymieszaj cukier z odrobiną cynamonu.
  4. Wlej olej na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu.
  5. Każdy kawałek banana obtocz w mieszance mąki i cynamonu, a następnie usmaż na patelni z obu stron na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony).
  6. Po usmażeniu każdy kawałek banana obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
  7. Smażone banany podawaj na ciepło, np. z bitą śmietaną lub lodami.

Przepis na pyszne ciasto bananowa chmurka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej