Bananowiec bez pieczenia

Desery to nasza wielka słabość :) Dlatego dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z czymś na słodko :) Oto genialny przepis na pyszny bananowiec bez pieczenia. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 2 szt. żółtka
  3. 1/3 szkl. starta czekolada
  4. 3 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 1/2 szkl. cukier
  7. 200 g masło miękkie
  8. 400 g herbatniki maślane
  9. 6 szt. banany
  10. 1/4 szkl. sok z cytryny
  11. 500 g masa kajmakowa
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko, żółtka, dwa rodzaje mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Zagotuj mleko i powoli zacznij dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Odłóż do ostudzenia.

Obrazek

3. W mikserze utrzyj miękkie masło. Następnie zacznij dodawać stopniowo ostudzoną masę.

Obrazek

4. W formie do pieczenia ułóż warstwę z herbatników maślanych. Rozprowadź masę na całej powierzchni i ponownie ułóż herbatniki.

Obrazek

5. Następnie ułóż banany (skroplone sokiem z cytryny). Ponownie rozprowadź masę i herbatniki. Kolejną warstwę stwórz przy pomocy masy kajmakowej, na której ponownie powinnaś ułożyć herbatniki. Ostatnią warstwę będzie tworzyć wcześniej przygotowana masa. Włóż ciasto na całą noc do lodówki.

Obrazek

6. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki