WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Bananowiec bez pieczenia

Desery to nasza wielka słabość :) Dlatego dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z czymś na słodko :) Oto genialny przepis na pyszny bananowiec bez pieczenia. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 2 szt. żółtka
  3. 1/3 szkl. starta czekolada
  4. 3 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 1/2 szkl. cukier
  7. 200 g masło miękkie
  8. 400 g herbatniki maślane
  9. 6 szt. banany
  10. 1/4 szkl. sok z cytryny
  11. 500 g masa kajmakowa
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko, żółtka, dwa rodzaje mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Zagotuj mleko i powoli zacznij dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Odłóż do ostudzenia.

Obrazek

3. W mikserze utrzyj miękkie masło. Następnie zacznij dodawać stopniowo ostudzoną masę.

Obrazek

4. W formie do pieczenia ułóż warstwę z herbatników maślanych. Rozprowadź masę na całej powierzchni i ponownie ułóż herbatniki.

Obrazek

5. Następnie ułóż banany (skroplone sokiem z cytryny). Ponownie rozprowadź masę i herbatniki. Kolejną warstwę stwórz przy pomocy masy kajmakowej, na której ponownie powinnaś ułożyć herbatniki. Ostatnią warstwę będzie tworzyć wcześniej przygotowana masa. Włóż ciasto na całą noc do lodówki.

Obrazek

6. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta