Tym razem przygotowaliśmy dla Was chlebek w wersji na słodko :) Dodaliśmy do niego składnik, któremu nie odmówi największy twardziel - tak, w przepisie znalazła się czekolada ❤
Pyszności
Składniki:
5 szt. banany
3 łyżki olej roślinny
1/2 szkl. mleko
300 g gorzka czekolada
maliny jako dodatek
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1/2 szkl. cukier
1 szt. jajko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka cynamon
1/4 łyżeczki sól
1,5 szkl. mąka
1/2 szkl. słodka śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
1. Przy pomocy widelca rozmiażdż podzielone na kawałki banany. Następnie dodaj do nich olej, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
2. Jako kolejne składniki dodaj: jajko, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz mąkę.
3. Ponownie wymieszaj i powstałą mieszankę przełóż do formy silikonowej. Piecz chlebek bananowy przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
4. W garnku połącz ze sobą śmietankę i mleko. Po chwili dodaj gorzką czekoladę i gotuj do chwili, aż powstanie jednolita masa.
5. Z upieczonego chleba wydziel środkową część i zacznij ją wycinać (jak na zdjęciu poniżej).
6. Wlej do powstałego otworu czekoladę. Chlebek możesz łączyć z ulubionymi owocami - my wybraliśmy banany i maliny. Przydatne okażą się również kawałki, które przed chwilą usunęłaś. Smacznego!