Ania Lewandowska do swojego czerwonego barszczu wlewa ten sok. Dlatego ma tak wyraźny smak
Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego? To zupa, którą gotujemy na bazie wcześniej przygotowanego zakwasu. Można ją też zrobić w nieco inny sposób. Swoją recepturą na barszcz czerwony z sokiem jabłkowym podzieliła się z nami Anna Lewandowska.
14.12.2022 14:49
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym - wyjątkowa wersja popularnej zupy
To świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. W ostatnich artykułach prezentowaliśmy przeróżne receptury na barszcz czerwony, ale ta jest w pełni wyjątkowa. Buraki czerwone w towarzystwie jabłek idealnie podkreślą smak naszej zupy, co sprawi, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Z tej receptury warto jest skorzystać nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że barszcz czerwony z sokiem jabłkowym polubią wszyscy Twoi domownicy i goście. Zobacz, jakie to proste.
Jak przygotować barszcz czerwony z sokiem jabłkowym?
Tę popularną polską zupę przygotujesz z produktów, które są dostępne w każdym, nawet tym najmniejszym sklepie. Na pewno będzie smacznie i tradycyjnie. Zobacz, jak ten wyjątkowy barszcz przygotowuje Anna Lewandowska.
Składniki:
- 2,5 kg buraków
- 5 suszonych śliwek
- 2 garście suszonych grzybów
- 3 suszone jabłka
- 2 cebule
- 3 suszone gruszki
- ząbek czosnku
- litr soku jabłkowego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- sok z połowy cytryny
- ziarenka czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta majeranku
- odrobina tymianku
- 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym robi się podobnie, jak tradycyjny barszcz. W jednym garnku zalewamy wodą suszone grzyby, a w drugim suszone owoce i odstawiamy na kilka godzin. Ten czas dobrze wykorzystać na ugotowanie buraków - połowę z nich (w łupinkach) gotujemy przez godzinę. Drugą część należy obrać, pokroić drobno i ugotować razem z grzybami (w wodzie, w której grzyby się moczyły). Dolewamy około 3 l wody i do garnka przekładamy suszone owoce. Cebulę i czosnek należy obrać i drobno pokroić. Podsmażamy je na patelni.
Następnie dodajemy je do barszczu i całość gotujemy przez 2 godziny. Naszą zupę odcedzamy przez sito - wywar ponownie należy przelać do garnka. Drugą połowę obranych buraków należy zetrzeć na tarce i dodać do barszczu. Całość należy zagotować i następnie dodać sok jabłkowy, przyprawy, sok z cytryny. Nasz barszcz czerwony gotujemy jeszcze przez 30 minut. Zupa jest gotowa. Smacznego!
Przygotuj słodki przysmak na święta. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makową choinkę z ciasta francuskiego z bakaliami: