Barwią język i pysznie smakują. Pierogi jak sprzed lat

Pierogi z jagodami to dla wielu osób idealne danie na słodko. Lekko słone ciasto w połączeniu ze słodkimi owocami tworzy idealną całość. Przepis jest niesamowicie prosty i nie potrzebujecie zbyt wielu składników. Największy problem jest z lepieniem, ale jak już się wprawicie, nie będzie to dla was żadnym problemem. Będą smakowały tak samo, jak u babci.

ObrazekPierogi z jagodami (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Przedstawiamy wam letni klasyk, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wakacji. Główną rolę grają tutaj jagody, które trzeba bardzo dokładnie przebrać, delikatnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie lekko osuszyć. Musicie wszystko dobrze zaplanować, gdyż ciasto na pierogi musi chwile poleżeć, by odpoczęło.

Pierogi z jagodami to smak lata. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach

Tradycyjny przepis na ciasto składa się z mąki, wody oraz soli. Zagniata się je na elastyczną masę, która podczas jedzenia wydaje się miękka. Czasem w recepturze znajdziemy też tłuszcz, który dobrze wpływa na smak i teksturę. Jajka zaś sprawiają, że ciasto jest twardsze. Przy zwykłych pierogach nie jest to zbyt wskazane, ale z miękkimi owocami będzie wręcz idealnym wyborem.

Ciasto musi przez pół godziny odpocząć pod przykryciem. Dlatego też warto mieć pod ręką bawełnianą ściereczkę. Następnie trzeba je cienko rozwałkować. Kawałki nie mogą być zbyt grube. Nakładamy na nie jagody zmieszane z cukrem (dzięki temu farsz będzie równomiernie słodki).

Równie ważne jest lepienie, farsz nie może wyciekać. Dlatego też trzeba dokładnie złączyć ze sobą brzegi. Pierogi z jagodami gotujemy w dużym garnku, w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia.

Obrazek
Pierogi z jagodami (Adobe)

Przepis na obłędne pierogi z owocami

Składniki:

  • 500 gram mąki typu 500,
  • 200 ml gorącej wody,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki miękkiego masła,
  • 400 g jagód z cukrem.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto wyrabiamy z mąki, jajek i masła. Następnie dodajemy stopniowo wodę.
  2. Gotową masę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 20-30 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy jagody. Mieszamy je z cukrem.
  4. Ciasto na pierogi z jagodami wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środek kładziemy owocowy farsz i dokładnie je zlepiamy.
  5. Danie gotujemy w osolonym wrzątku przez trzy minuty od wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej