PrzepisBarwią język i pysznie smakują. Pierogi jak sprzed lat

Barwią język i pysznie smakują. Pierogi jak sprzed lat

Pierogi z jagodami (Wikimedia Commons)
Pierogi z jagodami (Wikimedia Commons)
18.07.2023 11:00

Pierogi z jagodami to dla wielu osób idealne danie na słodko. Lekko słone ciasto w połączeniu ze słodkimi owocami tworzy idealną całość. Przepis jest niesamowicie prosty i nie potrzebujecie zbyt wielu składników. Największy problem jest z lepieniem, ale jak już się wprawicie, nie będzie to dla was żadnym problemem. Będą smakowały tak samo, jak u babci.

Przedstawiamy wam letni klasyk, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wakacji. Główną rolę grają tutaj jagody, które trzeba bardzo dokładnie przebrać, delikatnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie lekko osuszyć. Musicie wszystko dobrze zaplanować, gdyż ciasto na pierogi musi chwile poleżeć, by odpoczęło.

Pierogi z jagodami to smak lata. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach

Tradycyjny przepis na ciasto składa się z mąki, wody oraz soli. Zagniata się je na elastyczną masę, która podczas jedzenia wydaje się miękka. Czasem w recepturze znajdziemy też tłuszcz, który dobrze wpływa na smak i teksturę. Jajka zaś sprawiają, że ciasto jest twardsze. Przy zwykłych pierogach nie jest to zbyt wskazane, ale z miękkimi owocami będzie wręcz idealnym wyborem.

Ciasto musi przez pół godziny odpocząć pod przykryciem. Dlatego też warto mieć pod ręką bawełnianą ściereczkę. Następnie trzeba je cienko rozwałkować. Kawałki nie mogą być zbyt grube. Nakładamy na nie jagody zmieszane z cukrem (dzięki temu farsz będzie równomiernie słodki).

Równie ważne jest lepienie, farsz nie może wyciekać. Dlatego też trzeba dokładnie złączyć ze sobą brzegi. Pierogi z jagodami gotujemy w dużym garnku, w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia.

Pierogi z jagodami (Adobe)
Pierogi z jagodami (Adobe)

Przepis na obłędne pierogi z owocami

Składniki:

  • 500 gram mąki typu 500,
  • 200 ml gorącej wody,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki miękkiego masła,
  • 400 g jagód z cukrem.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto wyrabiamy z mąki, jajek i masła. Następnie dodajemy stopniowo wodę.
  2. Gotową masę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 20-30 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy jagody. Mieszamy je z cukrem.
  4. Ciasto na pierogi z jagodami wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środek kładziemy owocowy farsz i dokładnie je zlepiamy.
  5. Danie gotujemy w osolonym wrzątku przez trzy minuty od wypłynięcia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także