Baton musli - idealny i pożywny przepis na szybką przekąskę!
Lubisz batony? Z pewnością sięgasz po nie w momencie, gdy akurat masz ochotę na coś słodkiego. W sklepach możesz znaleźć całą gamę tego typu produktów. Warto jest czasem jednak postawić na coś słodkiego. Dobrym przykładem będzie tu baton musli, który bez problemu przygotujesz w swoim domu. Jak go zrobić i jakie składniki wykorzystać?
16.05.2023 06:15
Jeśli jesteś fanem zdrowych śniadań, to z pewnością czasem przygotowujesz musli. Okazuje się, że z tego typu produktu można z powodzeniem stworzyć coś słodkiego, zdrowego i naprawdę smacznego. Baton musli - czemu nie? Domowe batony musli są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca. Można je zjeść do kawy i w każdym momencie, gdy akurat będziesz miał ochotę na coś słodkiego. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić batony musli, to służymy pomocą. Postanowiliśmy zaprezentować ci tę najlepszą recepturę.
Baton musli - smaczna i zdrowa przekąska. Dlaczego warto go jeść?
Zanim poznasz przepis na batony musli, to będzie dobrze, jeśli poznasz garść informacji, związanych z ich prozdrowotnymi właściwościami. Te sklepowe produkty, podobnego typu są pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych substancji słodzących. Dlatego postawić na w pełni naturalne składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Z nimi przepis będzie dużo prostszy w realizacji. Cukier można zastąpić daktylami, a inne dodatki są pełne ważnych witamin i składników odżywczych.
Wystarczy podkreślić, że słonecznik to bardzo cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, żelaza, potasu, cynku, białka oraz witamin z grupy B. Wiórki kokosowe dostarczają organizmowi błonnika, potasu, magnezu i fosforu, a płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B, magnez, selen, flawonoidy, witaminę E oraz rozpuszczalny błonnik pokarmowy - beta-glukan, który ochrania układ pokarmowy. Daktyle natomiast są źródłem błonnika pokarmowego, potasu, witamin z grupy B, wapnia, witaminy A i kwasu foliowego, co czyni je bardzo wartościowym składnikiem diety.
Zobacz także
Baton musli przepis - jak go zrobić?
Realizując przepis na baton musli, możesz być pewny tego, że będzie smacznie i zdrowo. Z takiej ilości składników, które znajdują się poniżej, przygotujesz 8-9 batoników. To świetna przekąska na śniadanie, podwieczorek, czy deser po obiedzie. I co ważne, nie ma tu ani grama cukru.
Składniki:
- 80 g płatków owsianych
- 60 g masła orzechowego
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- pół szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 4 łyżki mleka owsianego.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od uprażenia na suchej patelni płatków owsianych i wiórków kokosowych.
- Wymieszaj mleko z masłem orzechowym.
- Pokrój suszone daktyle.
- Połącz wszystkie składniki.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wsyp mieszankę równo, tak, by powstał długi baton musli.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
- Wyjmij i poczekaj, aż ciasto ostygnie.
- Pokrój je na 8 równych kawałków. Smacznego!
Trwa sezon na szparagi. Zobacz, jak zrobić krem szparagowy. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: