Baton musli - idealny i pożywny przepis na szybką przekąskę!

Lubisz batony? Z pewnością sięgasz po nie w momencie, gdy akurat masz ochotę na coś słodkiego. W sklepach możesz znaleźć całą gamę tego typu produktów. Warto jest czasem jednak postawić na coś słodkiego. Dobrym przykładem będzie tu  baton musli, który bez problemu przygotujesz w swoim domu. Jak go zrobić i jakie składniki wykorzystać?

ObrazekBaton musli - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli jesteś fanem zdrowych śniadań, to z pewnością czasem przygotowujesz musli. Okazuje się, że z tego typu produktu można z powodzeniem stworzyć coś słodkiego, zdrowego i naprawdę smacznego. Baton musli - czemu nie? Domowe batony musli są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca. Można je zjeść do kawy i w każdym momencie, gdy akurat będziesz miał ochotę na coś słodkiego. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić batony musli, to służymy pomocą. Postanowiliśmy zaprezentować ci tę najlepszą recepturę.

Baton musli - smaczna i zdrowa przekąska. Dlaczego warto go jeść?

Zanim poznasz przepis na batony musli, to będzie dobrze, jeśli poznasz garść informacji, związanych z ich prozdrowotnymi właściwościami. Te sklepowe produkty, podobnego typu są pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych substancji słodzących. Dlatego postawić na w pełni naturalne składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Z nimi przepis będzie dużo prostszy w realizacji. Cukier można zastąpić daktylami, a inne dodatki są pełne ważnych witamin i składników odżywczych.

Obrazek
Batony musli - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaRenaty

Wystarczy podkreślić, że słonecznik to bardzo cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, żelaza, potasu, cynku, białka oraz witamin z grupy B. Wiórki kokosowe dostarczają organizmowi błonnika, potasu, magnezu i fosforu, a płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B, magnez, selen, flawonoidy, witaminę E oraz rozpuszczalny błonnik pokarmowy - beta-glukan, który ochrania układ pokarmowy. Daktyle natomiast są źródłem błonnika pokarmowego, potasu, witamin z grupy B, wapnia, witaminy A i kwasu foliowego, co czyni je bardzo wartościowym składnikiem diety.

Baton musli przepis - jak go zrobić?

Realizując przepis na baton musli, możesz być pewny tego, że będzie smacznie i zdrowo. Z takiej ilości składników, które znajdują się poniżej, przygotujesz 8-9 batoników. To świetna przekąska na śniadanie, podwieczorek, czy deser po obiedzie. I co ważne, nie ma tu ani grama cukru.

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych
  • 60 g masła orzechowego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • pół szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki mleka owsianego.
Obrazek
Ciasto na batony musli w blaszce do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaRenaty

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od uprażenia na suchej patelni płatków owsianych i wiórków kokosowych.
  2. Wymieszaj mleko z masłem orzechowym.
  3. Pokrój suszone daktyle.
  4. Połącz wszystkie składniki.
  5. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wsyp mieszankę równo, tak, by powstał długi baton musli.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
  7. Wyjmij i poczekaj, aż ciasto ostygnie.
  8. Pokrój je na 8 równych kawałków. Smacznego!

Trwa sezon na szparagi. Zobacz, jak zrobić krem szparagowy. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni