Bez mąki i zakwasu - ten chleb zaskoczy cię smakiem. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Prosty chleb bez grama mąki idealny na diecie bezglutenowej. Bez wyrabiania ciasta, jajek i zakwasu. Wystarczy blender i gotowe.

Chleb z ryżu bezglutenowy- Pyszności, kadr z kanału Kitchen Princess BambooChleb z ryżu bezglutenowy- Pyszności, kadr z kanału Kitchen Princess Bamboo
Ewa

Domowe pieczywo zdecydowanie wygrywa z kupnym chlebem czy bułkami. Chociaż wiele osób myśli, że to trudne zadanie, to w rzeczywistości jest naprawdę proste. Nawet jeśli musisz ograniczyć w swojej diecie gluten, to nie musisz rezygnować z pysznego, świeżo wypieczonego bochenka. Sekretem jest zastąpienie mąki pszennej ryżem, który zaliczany jest do zbóż naturalnie bezglutenowych. Taki chleb możesz przygotować na bazie mąki ryżowej lub... namoczonych ziaren. Dzięki temu wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.

Chleb ryżowy bez mąki

Składniki:

  • 400 gramów ryżu
  • 375 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka babki płszenik (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna ryżu namaczam w wodzie.
  2. Do ciepłej wody dodaję suszone drożdże oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Do blendera kielicha lub robota kuchennego przekładam odsączony ryż i zaczyn z drożdży.
  4. Wlewam olej, wsypuję sól i opcjonalnie babkę płesznik.
  5. Przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty chlebek wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Gotowe pieczywo jest delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i puszyste w środku. Warto poczekać, aż dobrze ostygnie, aby nie rozpadło się podczas krojenia.

Jak smakuje pieczywo bezglutenowe na ryżu?

Ten rodzaj wypieku szczególnie upodobali sobie Japończycy, którzy docenili jego delikatną strukturę, przypominająca nieco znaną babkę piaskową. Ziarenka ciekawie urozmaicają teksturę i zapobiegają wysychaniu pieczywa. Smak jest delikatny, lekko słodki.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę