PrzepisBez mąki i zakwasu - ten chleb zaskoczy cię smakiem. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Bez mąki i zakwasu - ten chleb zaskoczy cię smakiem. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Chleb z ryżu bezglutenowy- Pyszności, kadr z kanału Kitchen Princess Bamboo
Chleb z ryżu bezglutenowy- Pyszności, kadr z kanału Kitchen Princess Bamboo
Ewa

11.06.2023 10:12, aktual.: 11.06.2023 10:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prosty chleb bez grama mąki idealny na diecie bezglutenowej. Bez wyrabiania ciasta, jajek i zakwasu. Wystarczy blender i gotowe.

Domowe pieczywo zdecydowanie wygrywa z kupnym chlebem czy bułkami. Chociaż wiele osób myśli, że to trudne zadanie, to w rzeczywistości jest naprawdę proste. Nawet jeśli musisz ograniczyć w swojej diecie gluten, to nie musisz rezygnować z pysznego, świeżo wypieczonego bochenka. Sekretem jest zastąpienie mąki pszennej ryżem, który zaliczany jest do zbóż naturalnie bezglutenowych. Taki chleb możesz przygotować na bazie mąki ryżowej lub... namoczonych ziaren. Dzięki temu wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.

Chleb ryżowy bez mąki

Składniki:

  • 400 gramów ryżu
  • 375 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka babki płszenik (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna ryżu namaczam w wodzie.
  2. Do ciepłej wody dodaję suszone drożdże oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Do blendera kielicha lub robota kuchennego przekładam odsączony ryż i zaczyn z drożdży.
  4. Wlewam olej, wsypuję sól i opcjonalnie babkę płesznik.
  5. Przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty chlebek wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Gotowe pieczywo jest delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i puszyste w środku. Warto poczekać, aż dobrze ostygnie, aby nie rozpadło się podczas krojenia.

Jak smakuje pieczywo bezglutenowe na ryżu?

Ten rodzaj wypieku szczególnie upodobali sobie Japończycy, którzy docenili jego delikatną strukturę, przypominająca nieco znaną babkę piaskową. Ziarenka ciekawie urozmaicają teksturę i zapobiegają wysychaniu pieczywa. Smak jest delikatny, lekko słodki.