Bez mąki i zakwasu - ten chleb zaskoczy cię smakiem. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Prosty chleb bez grama mąki idealny na diecie bezglutenowej. Bez wyrabiania ciasta, jajek i zakwasu. Wystarczy blender i gotowe.

Chleb z ryżu bezglutenowy- Pyszności, kadr z kanału Kitchen Princess BambooChleb z ryżu bezglutenowy- Pyszności, kadr z kanału Kitchen Princess Bamboo
Ewa

Domowe pieczywo zdecydowanie wygrywa z kupnym chlebem czy bułkami. Chociaż wiele osób myśli, że to trudne zadanie, to w rzeczywistości jest naprawdę proste. Nawet jeśli musisz ograniczyć w swojej diecie gluten, to nie musisz rezygnować z pysznego, świeżo wypieczonego bochenka. Sekretem jest zastąpienie mąki pszennej ryżem, który zaliczany jest do zbóż naturalnie bezglutenowych. Taki chleb możesz przygotować na bazie mąki ryżowej lub... namoczonych ziaren. Dzięki temu wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.

Chleb ryżowy bez mąki

Składniki:

  • 400 gramów ryżu
  • 375 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka babki płszenik (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna ryżu namaczam w wodzie.
  2. Do ciepłej wody dodaję suszone drożdże oraz cukier i dokładnie mieszam.
  3. Do blendera kielicha lub robota kuchennego przekładam odsączony ryż i zaczyn z drożdży.
  4. Wlewam olej, wsypuję sól i opcjonalnie babkę płesznik.
  5. Przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty chlebek wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Gotowe pieczywo jest delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i puszyste w środku. Warto poczekać, aż dobrze ostygnie, aby nie rozpadło się podczas krojenia.

Jak smakuje pieczywo bezglutenowe na ryżu?

Ten rodzaj wypieku szczególnie upodobali sobie Japończycy, którzy docenili jego delikatną strukturę, przypominająca nieco znaną babkę piaskową. Ziarenka ciekawie urozmaicają teksturę i zapobiegają wysychaniu pieczywa. Smak jest delikatny, lekko słodki.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀