Bez piekarnika i zbędnej pracy, ciasto bez pieczenia "telewizor" robi się 10 minut
Są takie dni, kiedy nie bardzo jest sposobność do spędzenia długich chwil w kuchni, oddając się pasji pieczenia ciast. A ochota naszła, coś dobrego i słodkiego by się do kawy zjadło. I co wtedy? Z odsieczą przybywają takie przepisy jak ten. Ciasto bez pieczenia telewizor - brzmi zabawnie, za to smakuje doskonale i jest bardzo szybkie do zrobienia.
28.10.2022 18:18
Niespodzianki takie jak niezapowiedziana wizyta gości, mogą przysporzyć masę stresu, zwłaszcza dla kogoś, kto lubi przyjąć krewnych czy znajomych nie tylko chipsami i słonymi paluszkami. Takie wydarzenie jest wprost idealne do wcielenia w życie od dawna planowanego pojęcia: szybkiego ciasta bez pieczenia.
Co nam będzie potrzebne? Niewiele. Skromna ilość posunięć wskazówek na zegarze, bo przygotowanie ciasta to 10 minut pracy, trochę fantazji i przepis, który znajdziesz poniżej.
Ciasto bez pieczenia ,,Telewizor"
Składniki:
- 2 jaja
- 65 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru
- 600 ml mleka + do namoczenia ciastek
- 130 g masła + 15 g do polewy
- 160 g ciastek czekoladowych
- biszkopty np. savoiardi
- 80 g ciemna czekolada 80 g
- 80 ml gorącej śmietany kremówka
Sposób przygotowania:
Do rondelka wbij jajka, dodaj skrobię, cukier i trochę mleka. Resztę mleka dodawaj w miarę mieszania. Na średnim ogniu podgrzej rondelek, aż masa, która znajduje się w środku, nabierze spójnej, gęstej konsystencji.
Tak wyrobione ciasto schłodź przez 30 minut w lodówce. Kiedy je wyjmiesz, dodaj do niego pokrojone w kostkę masło i użyj blendera do zmiksowania całości.
Teraz przygotuj formę do ciasta. Namocz w mleku ciastka czekoladowe i wyłóż je na spód formy. Teraz posmaruj je cienką warstwą uzyskanej masy, a na niej ułóż biszkopty. Kolejne warstwy ułóż w taki sam sposób. Podstawa twojego ciasta bez pieczenia ,,Telewizor" jest już gotowa.
Teraz ciasto powinno spędzić około półtorej godziny w lodówce. W międzyczasie podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę i masło. Polewa jest gotowa - polej nią ostatnią warstwę twojego ciasta i włóż całość z powrotem do lodówki. Wystarczy już tylko poczekać, aż polewa zastygnie. Smacznego!
A jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź ten przepis na ciasto jogurtowe z naszego kanału na YouTube.