Tanie i naturalne barwniki do jajek. Odpuść naklejki i sztuczne proszki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza tylko jedno. Nadszedł czas na zrobienie pisanek wielkanocnych, które jak co roku trafią do naszego koszyczka. Oto najlepsze naturalne barwniki do jajek.

ObrazekUnsplash
Weronika

Tradycja malowania jajek - skąd się to wzięło?

Malowanie jajek jest jedną z najbardziej popularnych tradycji związanych z Wielkanocą, szczególnie w krajach europejskich. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia tej tradycji, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Tradycja malowania jajek ma swoje korzenie w dawnych wierzeniach ludowych. Wierzono, że jajka są symbolem nowego życia i odrodzenia, a malowanie ich w jasne i żywe kolory miało zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku.

Inna teoria mówi o tym, że malowanie jajek ta wywodzi się z chrześcijańskiej symboliki Wielkanocy. Jajka symbolizują zmartwychwstanie Chrystusa i ożywienie świata, podobnie jak ptasie jaja, które wykluwają się wraz z nadejściem wiosny. W niektórych krajach jajka są nawet barwione na czerwono, aby symbolizować krew Jezusa Chrystusa. W Polsce malowanie jajek związane jest z wieloma obrzędami i wierzeniami.

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc

Nie chcesz używać sztucznych barwników do jajek wielkanocnych? Na szczęście istnieje wiele produktów, którymi naturalnie zabarwisz święconki:

  • Cebula - to z pewnością jeden z najbardziej znanych sposobów na zabarwienie jaj. W tym celu wykorzystasz łuski z cebuli, które zabarwią jajka na złoto-brązowy odcień,
  • Szpinak - naturalnie zabarwi on jaja na zielono
  • Kurkuma - ta przyprawa mająca szereg właściwości zdrowotnych zabarwi wielkanocne jaja na intensywny żółty kolor,
  • Burak lub żurawina - te produkty zabarwią wielkanocne jaja na różowy kolor
  • Jagody - jeśli do wody, w której gotują się jajka, dodajesz jagody, otrzymasz piękne fioletowe święconki,
  • Czerwona kapusta - zabarwi jaja na niebiesko.

Barwniki do jajek - jak używać?

Istnieją dwie metody używania naturalnych barwników do jajek:

  1. Barwienie jaj na gorąco - wybrany przez Ciebie barwnik wkładasz do garnka, zalewasz zimną wodą, dodajesz jajko i doprowadzasz do wrzenia. Całość gotujesz do momentu, aż jaja uzyskają upragniony kolor.
  2. Barwienie jaj na zimno - w tym sposobie najpierw gotujesz jaja i barwnik osobno. Po wystudzeniu jajek wkładasz je do gorącej wody z barwnikiem i czekasz do momentu, aż całość wystygnie. Po tym czasie jajka powinny się zabarwić.

Jeżeli chcesz, aby kolor uzyskany dzięki naturalnym barwnikom do jajek był bardziej intensywny, do każdego barwnika możesz dodać łyżeczkę octu, który wzmocni ich kolor.

Na deser przygotuj czekoladowe trufle. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek