PrzepisDania główneBiała galareta z burakami i łososiem. Nietypowa przystawka zachwyci gości

Biała galareta z burakami i łososiem. Nietypowa przystawka zachwyci gości

Biała galareta z burakami i łososiem. Nietypowa przystawka zachwyci gości
Pyszności

06.12.2021 07:22, aktual.: 06.12.2021 08:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Biała galareta z zakręconymi burakami to nasz najnowszy hit. Świetnie sprawdzi się w roli pysznej przystawki na imprezowym i rodzinnym stole.

Nietypowa galareta z burakami

Wielki krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nim odwieczny problem - czym zaskoczyć gości podczas rodzinnego biesiadowania? W czasie wigilii na naszym stole goszczą jedynie ryby, bez innych mięs. Nasz galareta będzie świetnie komponowała się na świątecznym stole. W środku niej znajdziesz buraki, zielony groszek, łososia i orzechy włoskie.

Przekąska na zimno na święta

Rolada i galareta w jednym? To połączenie jest jak najbardziej pyszne. Dzięki swojej formie podania świetnie prezentuje się na stole. Dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku znajdziesz niżej.

Czerwone buraki z tego przepisu nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki

Biała zalewa

  1. 400 ml śmietanki 30%
  2. 250 ml mleka
  3. 3 łyżki majonezu
  4. 20 g żelatyny
  5. 3 liście laurowe
  6. 4 ziarenka ziela angielskiego

Dodatki

  1. 3 upieczone czerwone buraki
  2. 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  3. 150 g wędzonego łososia
  4. 1/2 szklanki orzechów włoskich
  5. 1 posiekana natka pietruszki

Przygotowanie białej zalewy

Pracę nad przepisem rozpoczynamy od zrobienia białej zalewy.

W tym celu połącz na palniku: mleko, śmietankę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotuj mieszankę, po czym odcedź przez sitko. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Obraz

Do ciepłej mieszanki dodaj żelatynę i majonez. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstaw na bok. Pamiętaj o naprawdę dokładnym połączeniu, żeby nie powstały grudki. Po odstawieniu co jakiś czas przemieszaj mieszankę.

Dodatki do galarety

Następnie zajmij się przygotowaniem czerwonych buraków.

Najpierw owiń czerwone buraki folią aluminiową i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni Celsjusza. Ostudzone warzywa zzoodluj, czyli pokrój przy pomocy Zoodlera na spiralny makaron.

Obraz

Następnie połącz buraki z: ugotowanym groszkiem (może być to również groszek z puszki), wędzonym łososiem podzielonym na mniejsze kawałki, orzechami włoskimi oraz posiekaną natką pietruszki.

Obraz

Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż do prostokątnej formy. Możesz również użyć innego kształtu foremki, jaką masz w swoim domu. Na koniec przelej do naczynia białą zalewę, po czym odstaw ją do lodówki do stężenia na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Obraz

Po kilku godzinach, kiedy mieszanka już stężeje bez problemu podzielisz całą galaretę na mniejsze kawałki. Możesz podzielić je w cienkie paski lub trójkąty.

Obraz

Naszą galaretę podaliśmy na świeżej roszponce z dodatkiem kawałków cytryny. Skropiona tym owocem galareta smakuje po prostu wybornie. Takiej kombinacji kolorów i smaków nie sposób odmówić, dlatego jesteśmy przekonani, że ten przepis zrobi furorę w każdym domu.

Więcej ciekawych inspiracji na smaczne i sprawdzone przepisy świąteczne czeka na naszej stronie www. W naszej bogatej bazie każdy znajdzie coś dla siebie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także