Biała galareta z burakami i łososiem. Nietypowa przystawka zachwyci gości
Biała galareta z zakręconymi burakami to nasz najnowszy hit. Świetnie sprawdzi się w roli pysznej przystawki na imprezowym i rodzinnym stole.
Nietypowa galareta z burakami
Wielki krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nim odwieczny problem - czym zaskoczyć gości podczas rodzinnego biesiadowania? W czasie wigilii na naszym stole goszczą jedynie ryby, bez innych mięs. Nasz galareta będzie świetnie komponowała się na świątecznym stole. W środku niej znajdziesz buraki, zielony groszek, łososia i orzechy włoskie.
Przekąska na zimno na święta
Rolada i galareta w jednym? To połączenie jest jak najbardziej pyszne. Dzięki swojej formie podania świetnie prezentuje się na stole. Dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku znajdziesz niżej.
Czerwone buraki z tego przepisu nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Składniki
Biała zalewa
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 3 łyżki majonezu
- 20 g żelatyny
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Dodatki
- 3 upieczone czerwone buraki
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
- 150 g wędzonego łososia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 posiekana natka pietruszki
Przygotowanie białej zalewy
Pracę nad przepisem rozpoczynamy od zrobienia białej zalewy.
W tym celu połącz na palniku: mleko, śmietankę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotuj mieszankę, po czym odcedź przez sitko. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Do ciepłej mieszanki dodaj żelatynę i majonez. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstaw na bok. Pamiętaj o naprawdę dokładnym połączeniu, żeby nie powstały grudki. Po odstawieniu co jakiś czas przemieszaj mieszankę.
Dodatki do galarety
Następnie zajmij się przygotowaniem czerwonych buraków.
Najpierw owiń czerwone buraki folią aluminiową i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni Celsjusza. Ostudzone warzywa zzoodluj, czyli pokrój przy pomocy Zoodlera na spiralny makaron.
Następnie połącz buraki z: ugotowanym groszkiem (może być to również groszek z puszki), wędzonym łososiem podzielonym na mniejsze kawałki, orzechami włoskimi oraz posiekaną natką pietruszki.
Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż do prostokątnej formy. Możesz również użyć innego kształtu foremki, jaką masz w swoim domu. Na koniec przelej do naczynia białą zalewę, po czym odstaw ją do lodówki do stężenia na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinach, kiedy mieszanka już stężeje bez problemu podzielisz całą galaretę na mniejsze kawałki. Możesz podzielić je w cienkie paski lub trójkąty.
Naszą galaretę podaliśmy na świeżej roszponce z dodatkiem kawałków cytryny. Skropiona tym owocem galareta smakuje po prostu wybornie. Takiej kombinacji kolorów i smaków nie sposób odmówić, dlatego jesteśmy przekonani, że ten przepis zrobi furorę w każdym domu.
Więcej ciekawych inspiracji na smaczne i sprawdzone przepisy świąteczne czeka na naszej stronie www. W naszej bogatej bazie każdy znajdzie coś dla siebie!