Biała kapusta z pysznym farszem mielonym to gotowy przepis na pyszny obiad. Po prostu palce lizać, dlatego też nie możesz go przegapić!
Pyszności
Składniki:
Podstawowe składniki
1 szt. biała kapusta
400 g mielone mięso wieprzowe
2 szt. marchewka
1 szt. cebula mała
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka majeranek
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
Sos pomidorowy
2 szt. liście laurowe
3 szt. ziele angielskie;
1/2 łyżeczki kminek cały
3/4 łyżeczki sól
1/3 łyżeczki pieprz
400 g pomidory w kawałkach
200 ml bulion warzywny
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą: mięso mielone, startą na tarce marchewkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, majeranek, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Podziel kapustę na pół, następnie wydrąż jej środek.
3. Przygotowany wcześniej farsz umieść w kapuście.
4. Usunięte elementy kapusty podziel na mniejsze kawałki.
5. Po czym umieść je w garnku na palniku. Dodaj do niego również pomidory krojone, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i bulion warzywny.
6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzchu ułóż dwie połówki nafaszerowanej kapusty i duś pod przykryciem ok. 50 minut.