Biała kapusta z mięsem mielonym

Biała kapusta z pysznym farszem mielonym to gotowy przepis na pyszny obiad. Po prostu palce lizać, dlatego też nie możesz go przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. biała kapusta
  2. 400 g mielone mięso wieprzowe
  3. 2 szt. marchewka
  4. 1 szt. cebula mała
  5. 2 szt. ząbki czosnku
  6. 1 łyżka majeranek
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Sos pomidorowy

  1. 2 szt. liście laurowe
  2. 3 szt. ziele angielskie;
  3. 1/2 łyżeczki kminek cały
  4. 3/4 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz
  6. 400 g pomidory w kawałkach
  7. 200 ml bulion warzywny

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mięso mielone, startą na tarce marchewkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, majeranek, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podziel kapustę na pół, następnie wydrąż jej środek.

Obrazek

3. Przygotowany wcześniej farsz umieść w kapuście.

Obrazek

4. Usunięte elementy kapusty podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

5. Po czym umieść je w garnku na palniku. Dodaj do niego również pomidory krojone, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i bulion warzywny.

Obrazek

6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzchu ułóż dwie połówki nafaszerowanej kapusty i duś pod przykryciem ok. 50 minut.

Obrazek

7. Gotowe danie polej sosem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥