Daria Rudny-Dul

Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt

Ciasto biało-czerwone to efektowny i pyszny deser w barwach Polski. Delikatny biszkopt, puszysty krem z białej czekolady i warstwa wiśniowej galaretki tworzą harmonijne połączenie smaków. Idealne ciasto na Święto Niepodległości, Boże Narodzenie lub każdą uroczystość, gdy chcesz zachwycić gości domowym, eleganckim wypiekiem. Obejrzyj wideo z instrukcją krok po kroku, a poniżej znajdziesz listę składników.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Piekarnik: 175°C 25 minut. Wymiary formy: 30x40 cm.

Krem z białej czekolady:

  • 700 ml śmietanki 30 proc.,
  • 90 g białej czekolady,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 9 g śmietan fixu.

Pozostałe składniki:

  • 133 g galaretki wiśniowej,
  • 800 ml wrzątku.

Więcej wideo
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się samEkspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktujeSchabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycjaUgotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Przepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjachPrzepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjach
Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowymHot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizaćSprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Bułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udanyBułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację