Najlepszy przepis na bigos według Ani Starmach. Błyskawicznie znika z garnka!

Bigos zna i lubi chyba każdy. To idealna potrawa, która rozgrzeje Cię po zimowym spacerze. Mamy dla Ciebie przepis Ani Starmach.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty, pokrojonej w paski
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g antrykotu (lub innego mięsa wołowego)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 30 g suszonych borowików
  • 50 ml whiskylub śliwowicy
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • po garści suszonych i wędzonych śliwek
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną smalcu. Następnie przełóż do dużego garnka.
  2. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z tłuszczem po boczku. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż razem.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż i wrzuć do mięsa. Przełóż wszystko do garnka z boczkiem.
  4. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
  5. Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj i dodaj do mięsa.
  6. Wrzuć do garnka białą kapustę i kapustę kiszoną.
  7. Dorzuć jeszcze kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej całość 4 szklankami wody i duś na wolnym ogniu.
  8. Śliwki pokrój w drobne paski i mocz przez 30 minut w alkoholu. Następnie dodaj do garnka.
  9. Bigos powinien gotować się 3-4 godziny na wolnym ogniu. Dzięki temu mięso będzie miękkie i smaki idealnie się połączą.
  10. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Obrazek

Gotowy bigos możesz podawać sam, z chlebem lub ziemniakami. Będzie pysznym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.
Z tych proporcji powstanie ok. 8 porcji.
Pamiętaj, że bigos spokojnie możesz zamrozić- podobno taki będzie nawet lepszy ;)

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości