Najlepszy przepis na bigos według Ani Starmach. Błyskawicznie znika z garnka!

Bigos zna i lubi chyba każdy. To idealna potrawa, która rozgrzeje Cię po zimowym spacerze. Mamy dla Ciebie przepis Ani Starmach.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty, pokrojonej w paski
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g antrykotu (lub innego mięsa wołowego)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 30 g suszonych borowików
  • 50 ml whiskylub śliwowicy
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • po garści suszonych i wędzonych śliwek
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną smalcu. Następnie przełóż do dużego garnka.
  2. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z tłuszczem po boczku. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż razem.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż i wrzuć do mięsa. Przełóż wszystko do garnka z boczkiem.
  4. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
  5. Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj i dodaj do mięsa.
  6. Wrzuć do garnka białą kapustę i kapustę kiszoną.
  7. Dorzuć jeszcze kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej całość 4 szklankami wody i duś na wolnym ogniu.
  8. Śliwki pokrój w drobne paski i mocz przez 30 minut w alkoholu. Następnie dodaj do garnka.
  9. Bigos powinien gotować się 3-4 godziny na wolnym ogniu. Dzięki temu mięso będzie miękkie i smaki idealnie się połączą.
  10. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Obrazek

Gotowy bigos możesz podawać sam, z chlebem lub ziemniakami. Będzie pysznym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.
Z tych proporcji powstanie ok. 8 porcji.
Pamiętaj, że bigos spokojnie możesz zamrozić- podobno taki będzie nawet lepszy ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni