Najlepszy przepis na bigos według Ani Starmach. Błyskawicznie znika z garnka!

Bigos zna i lubi chyba każdy. To idealna potrawa, która rozgrzeje Cię po zimowym spacerze. Mamy dla Ciebie przepis Ani Starmach.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty, pokrojonej w paski
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g antrykotu (lub innego mięsa wołowego)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 30 g suszonych borowików
  • 50 ml whiskylub śliwowicy
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • po garści suszonych i wędzonych śliwek
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną smalcu. Następnie przełóż do dużego garnka.
  2. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z tłuszczem po boczku. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż razem.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż i wrzuć do mięsa. Przełóż wszystko do garnka z boczkiem.
  4. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
  5. Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj i dodaj do mięsa.
  6. Wrzuć do garnka białą kapustę i kapustę kiszoną.
  7. Dorzuć jeszcze kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej całość 4 szklankami wody i duś na wolnym ogniu.
  8. Śliwki pokrój w drobne paski i mocz przez 30 minut w alkoholu. Następnie dodaj do garnka.
  9. Bigos powinien gotować się 3-4 godziny na wolnym ogniu. Dzięki temu mięso będzie miękkie i smaki idealnie się połączą.
  10. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Obrazek

Gotowy bigos możesz podawać sam, z chlebem lub ziemniakami. Będzie pysznym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.
Z tych proporcji powstanie ok. 8 porcji.
Pamiętaj, że bigos spokojnie możesz zamrozić- podobno taki będzie nawet lepszy ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯