PrzepisNajlepszy przepis na bigos według Ani Starmach. Błyskawicznie znika z garnka!
Najlepszy przepis na bigos według Ani Starmach. Błyskawicznie znika z garnka!
Bigos zna i lubi chyba każdy. To idealna potrawa, która rozgrzeje Cię po zimowym spacerze. Mamy dla Ciebie przepis Ani Starmach.
Ewa
14.01.2021 11:56
Składniki:
- 1 kg białej kapusty, pokrojonej w paski
- 800 g kiszonej kapusty
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g antrykotu (lub innego mięsa wołowego)
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g kiełbasy jałowcowej
- 30 g suszonych borowików
- 50 ml whiskylub śliwowicy
- 3 cebule
- 2 marchewki
- po garści suszonych i wędzonych śliwek
- słodka papryka, sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną smalcu. Następnie przełóż do dużego garnka.
- Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z tłuszczem po boczku. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż razem.
- Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż i wrzuć do mięsa. Przełóż wszystko do garnka z boczkiem.
- Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
- Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj i dodaj do mięsa.
- Wrzuć do garnka białą kapustę i kapustę kiszoną.
- Dorzuć jeszcze kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej całość 4 szklankami wody i duś na wolnym ogniu.
- Śliwki pokrój w drobne paski i mocz przez 30 minut w alkoholu. Następnie dodaj do garnka.
- Bigos powinien gotować się 3-4 godziny na wolnym ogniu. Dzięki temu mięso będzie miękkie i smaki idealnie się połączą.
- Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Gotowy bigos możesz podawać sam, z chlebem lub ziemniakami. Będzie pysznym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.
Z tych proporcji powstanie ok. 8 porcji.
Pamiętaj, że bigos spokojnie możesz zamrozić- podobno taki będzie nawet lepszy ;)