PrzepisDeseryBiszkopt miodowy. Wilgotny deser, który wyrasta za każdym razem

Biszkopt miodowy. Wilgotny deser, który wyrasta za każdym razem

Biszkopt miodowy- Pyszności źródło Getty Images
Biszkopt miodowy- Pyszności źródło Getty Images
Ewa

19.03.2023 11:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miodowy biszkopt to deser inspirowany japońskimi smakołykami. Świetnie smakuje jako pyszne ciasto lub baza do innych wypieków.

Biszkopt to znakomita baza do tortów i innych wypieków z kremem. Z dodatkiem miodu smakuje jeszcze lepiej i pozwala na odkrycie smaku klasycznego deseru zupełnie na nowo. Może być interesującą alternatywą dla klasycznej bazy do ciast, ponieważ ma bardziej zbite i wilgotne ciasto oraz nie wymaga dodatkowego nasączania.

Japońskie ciasto

Przepis na miodowe ciasto inspirowany jest japońskim deserem kasutera. Kasutera to tradycyjne japońskie ciasto biszkoptowe, które zostało wprowadzone do kraju przez Portugalczyków w XVI wieku. Kasutera, zwana również castella, zyskała popularność w Japonii i obecnie jest jednym z najbardziej znanych i lubianych deserów w tym kraju. Miodowe ciasto można kupić niemal w każdym supermarkecie. Japończycy pokochali wilgotne i puszyste ciasto biszkoptowe z miodowym aromatem. Możesz podać je samodzielnie lub wykorzystać jako blat do tortu.

Biszkopt miodowy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W niedużym garnuszku rozgrzej mleko i dodaj miód, aby stał się płynny. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj na jasną, puszystą masę razem z połową cukru, dodaj przesiane mąki, mleko z miodem i połącz składniki przy pomocy miksera.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem. Połącz ze sobą obie masy, stopniowo dodając pianę z białek i mieszając całość łyżką, aby ciasto pozostało puszyste.

Powstałą masę wlej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bez natłuszczania blaszki. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.

Biszkopt miodowy- Pyszności/ źródło: Canva
Biszkopt miodowy- Pyszności/ źródło: Canva

Gotowe ciasto możesz podzielić na części i wykorzystać jako blaty do tortu. Możesz je również zjeść bez jakichkolwiek dodatków do kawy lub herbaty. Z wierzchu polej je lukrem, polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na klasyczny biszkopt znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także