Biszkopt miodowy. Wilgotny deser, który wyrasta za każdym razem

Miodowy biszkopt to deser inspirowany japońskimi smakołykami. Świetnie smakuje jako pyszne ciasto lub baza do innych wypieków.

Biszkopt miodowy- Pyszności źródło Getty ImagesBiszkopt miodowy- Pyszności źródło Getty Images
Ewa

Biszkopt to znakomita baza do tortów i innych wypieków z kremem. Z dodatkiem miodu smakuje jeszcze lepiej i pozwala na odkrycie smaku klasycznego deseru zupełnie na nowo. Może być interesującą alternatywą dla klasycznej bazy do ciast, ponieważ ma bardziej zbite i wilgotne ciasto oraz nie wymaga dodatkowego nasączania.

Japońskie ciasto

Przepis na miodowe ciasto inspirowany jest japońskim deserem kasutera. Kasutera to tradycyjne japońskie ciasto biszkoptowe, które zostało wprowadzone do kraju przez Portugalczyków w XVI wieku. Kasutera, zwana również castella, zyskała popularność w Japonii i obecnie jest jednym z najbardziej znanych i lubianych deserów w tym kraju. Miodowe ciasto można kupić niemal w każdym supermarkecie. Japończycy pokochali wilgotne i puszyste ciasto biszkoptowe z miodowym aromatem. Możesz podać je samodzielnie lub wykorzystać jako blat do tortu.

Biszkopt miodowy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W niedużym garnuszku rozgrzej mleko i dodaj miód, aby stał się płynny. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj na jasną, puszystą masę razem z połową cukru, dodaj przesiane mąki, mleko z miodem i połącz składniki przy pomocy miksera.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem. Połącz ze sobą obie masy, stopniowo dodając pianę z białek i mieszając całość łyżką, aby ciasto pozostało puszyste.

Powstałą masę wlej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bez natłuszczania blaszki. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.

Biszkopt miodowy- Pyszności/ źródło: Canva
Biszkopt miodowy- Pyszności/ źródło: Canva

Gotowe ciasto możesz podzielić na części i wykorzystać jako blaty do tortu. Możesz je również zjeść bez jakichkolwiek dodatków do kawy lub herbaty. Z wierzchu polej je lukrem, polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis na klasyczny biszkopt znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji