PrzepisStrzelczyk robi najlepiej wyrośnięty biszkopt. Z czterech składników wychodzi puszysty jak chmurka

Strzelczyk robi najlepiej wyrośnięty biszkopt. Z czterech składników wychodzi puszysty jak chmurka

Biszkopt według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Biszkopt według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
30.12.2022 08:24

Nie ulega żadnej wątpliwości, że wiele najlepszych i najsmaczniejszych ciast przygotowujemy na bazie biszkoptu. I tu często pojawiają się pytania, który przepis jest najlepszy oraz co zrobić, by biszkopt wyszedł smaczny i by nie opadł. Warto w takim przypadku poznać przepis na biszkopt według Tomasza Strzelczyka.

Biszkopt według Tomasza Strzelczyka - niezwykle prosty przepis na ciasto

Czy jest możliwe przygotowanie biszkoptu bez mąki ziemniaczanej, bez drobnego cukru i bez osobnego ubijania białek? Okazuje się, że tak, a najlepiej świadczy o tym przepis na biszkopt według Tomasza Strzelczyka. Możemy Was zapewnić, że takie ciasto będzie smaczne, puszyste i na pewno zawsze wyrośnie. Możesz je wykorzystać do przygotowania tortu, czy zupełnie innego ciasta, w którym biszkopt stanowi podstawę. Zobacz, jakie to proste!

Przygotowanie biszkoptu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przygotowanie biszkoptu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować biszkopt według Tomasza Strzelczyka?

Wystarczy tylko 5 składników, czas i chęci, by stworzyć to słodkie arcydzieło. Swoją recepturą podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz.

Składniki:

  • 70 g mąki krupaczatki
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • tortownica o średnicy 20 cm.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz przygotować biszkopt według Tomasza Strzelczyka, to należy zachować wszystkie proporcje i zasady. Jajka w temperaturze pokojowej wbijamy do miski. Dodajemy do nich niewielką szczyptę soli i ubijamy - najpierw powoli i następnie coraz szybciej. Gdy jajka się spienią i piana zacznie sztywnieć, to stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Masa musi być sztywna i mieć biały kolor. Mikser nie będzie nam już potrzebny. Przesiewamy mąkę i powoli, przy pomocy szpatułki łączymy ją z przygotowaną masą. Wszystko należy przemieszać.

Biszkopt - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Biszkopt - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Teraz czas na drugi rodzaj mąki - krupczatkę. Tu, zasada dodawania jest podobna, jak w przypadku mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i przekładamy masę do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż biszkopt przestygnie. Gotowe. Smacznego!

Lubisz tradycyjne, ale nietypowe ciasta? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować sernik abstrakcja:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także