9 najczęstszych błędów popełnianych podczas pieczenia. Mogą zrujnować każdy wypiek
Uwielbiam desery i ciasta. To prawdziwe arcydzieła, które wymagają zaangażowania oraz odpowiedniego przygotowania.
10.02.2019 12:09
Jeśli więc zależy Ci na upieczeniu idealnego wypieku, koniecznie zapoznaj się z 9 błędami, których należy się wystrzegać za każdym razem.
#1 Przepis do podstawa
W trakcie przygotowania idealnego ciasta, bardzo ważne jest, aby wiedzieć co dokładnie robić. Pieczenie może skończyć się totalną klapą, jeśli w trakcie pieczenia okaże się, że niezbędny składnik nie ma odpowiedniej temperatury, albo źle go przygotowałaś.
#2 Używaj miarek
Przygotowując produkty, odmierzaj je przy pomocy miarek. Nie rób nic na oko, bo to również może zakończyć się bardzo źle. W przepisie po to podane są dokładne wartości, aby ich przestrzegać.
#3 Stosujesz zamiennie sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
Jeśli w przepisie jasno jest napisane, że należy dodać do wypieku sody oczyszczonej, to należy tak zrobić. Nie można podmieniać obu składników jak jest nam wygodnie.
Pamiętaj, że soda oczyszczona reaguje z innymi składnikami znacznie szybciej niż proszek do pieczenia. Z kolei proszek do pieczenia odpowiada za wzrost wypieku na każdym etapie.
#4 Temperatura masła to kluczowa sprawa
Biorąc się za pieczenie, pamiętaj o podstawowej zasadzie - temperatura składników ma ogromne znaczenie. A skoro już o tym mowa, skupmy się na maśle.
Przy jego pomocy przygotowujesz m.in. kruche ciasto, czy pyszny krem. W obu przypadkach musi mieć ono pokojową temperaturę.
#5 Papier do pieczenia
Dzięki niemu ciasto nie przyklei się do formy i bez problemu będziesz mogła je wyjąć po upieczeniu. Co więcej, forma do pieczenia będzie wyglądała jak nowa!
#6 Za każdym razem przygotuj formę do pieczenia
Wystarczy, że na blaszce rozsmarujesz cienką warstwę masła. To ułatwi sprawę!
#7 Łączenie masła i cukru
Pamiętaj, że to żmudny proces i nigdy nie powinnaś zatrzymywać się w połowie. Mniej pewność, że dobrze zmiksowałaś oba składniki, a na pewno efekt końcowy będzie zadawalający.
Mieszanka z masła i cukru musi być puszysta i mieć jasny kolor. Po połączeniu składników, używaj miksera jeszcze przez 3-4 minuty.
#8 Rozgrzany piekarnik
Aby ciasto mogło wyrosnąć, musi mieć odpowiednie warunki, m.in. odpowiednią temperaturę. Dlatego nie możesz wkładać go do zimnego piekarnika. Pamiętaj również o ustawieniu odpowiedniej temperaturze, która ma ogromne znaczenie.
#9 Szczypta soli
Sól pomaga wzmocnić smak i jednocześnie odpowiada za wyostrzenie słodkości Twoich wypieków.