Błyskawiczne rozmrażanie ryby w filetach i w całości. 2 najlepsze sposoby

Wracasz z pracy i chcesz szybko przygotować obiad? Niestety okazuje się, że została ci już tylko ryba z zamrażarki? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak proste może być błyskawiczne rozmrażanie ryby zarówno w filetach i w całości.

Obrazek
Agnieszka
Obrazek
pixabay.com

Potrawa z rybą w roli głównej to świetny pomysł na obiad. Jedząc rybę, oprócz wspaniałych doznań smakowych, wzbogacamy swój organizm w kwasy omega 3 oraz witaminy z grupy D i B.  Okazuje się, że ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu.

Często zdarza się, że przechowujemy ryby w zamrażarce. W związku z tym, za każdym razem, gdy chcemy przygotować obiad z ich dodatkiem, musimy poświęcić sporo czasu na ich rozmrażanie. Dzisiaj udowodnimy wam, że wcale nie trzeba długo czekać - poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów na błyskawiczne rozmrażanie ryby!

Błyskawiczne rozmrażanie ryby - nasze patenty

  • Za pomocą mleka
Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rozmrażanie filetów ryby nigdy nie będzie prostsze! Do szerokiej miski wlej ciepłe mleko. Następnie włóż do niej szczelnie zawinięte w folie zamrożone filety ryby. Gdy zauważysz, że lód znajdujący się na powierzchni produktu uległ roztopieniu - wyjmij filety z mleka. Zdejmij folię z filetów i zanurz je jeszcze na chwilę w mleku.

Po tym czasie filety ryby są gotowe do przyrządzenia. Jest prosty i szybki sposób na rozmrażanie tego pysznego produktu. Dodatkowo mleko nada rybie wyjątkowo delikatnego smaku.

  • Za pomocą wody
Obrazek
Woda- Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Do rozmrożenia całej ryby możesz użyć jedynie wody. Rybę obmywaj pod bieżącą wodą. Na początku woda powinna być zimna, a następnie coraz cieplejsza, aż będzie letnia.  W ten sposób produkt powoli zacznie się rozmrażać. Zbyt ciepła woda może ściąć białko ryby. W konsekwencji usmażona ryba będzie się rozpadać.

Na końcu połóż rybę na talerzu i posyp solą kuchenną. Produkt jest gotowy do dalszej obróbki.

Wypróbuj nasz pyszny przepis na łososia wellington, czyli pieczoną rybę w cieście francuskim. Ta potrawa to idealny pomysł na obiad - jej wspaniały smak zachwyci twoich gości!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia