Błyskawiczne rozmrażanie ryby w filetach i w całości. 2 najlepsze sposoby

Wracasz z pracy i chcesz szybko przygotować obiad? Niestety okazuje się, że została ci już tylko ryba z zamrażarki? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak proste może być błyskawiczne rozmrażanie ryby zarówno w filetach i w całości.

Obrazek
Agnieszka
Obrazek
pixabay.com

Potrawa z rybą w roli głównej to świetny pomysł na obiad. Jedząc rybę, oprócz wspaniałych doznań smakowych, wzbogacamy swój organizm w kwasy omega 3 oraz witaminy z grupy D i B.  Okazuje się, że ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu.

Często zdarza się, że przechowujemy ryby w zamrażarce. W związku z tym, za każdym razem, gdy chcemy przygotować obiad z ich dodatkiem, musimy poświęcić sporo czasu na ich rozmrażanie. Dzisiaj udowodnimy wam, że wcale nie trzeba długo czekać - poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów na błyskawiczne rozmrażanie ryby!

Błyskawiczne rozmrażanie ryby - nasze patenty

  • Za pomocą mleka
Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rozmrażanie filetów ryby nigdy nie będzie prostsze! Do szerokiej miski wlej ciepłe mleko. Następnie włóż do niej szczelnie zawinięte w folie zamrożone filety ryby. Gdy zauważysz, że lód znajdujący się na powierzchni produktu uległ roztopieniu - wyjmij filety z mleka. Zdejmij folię z filetów i zanurz je jeszcze na chwilę w mleku.

Po tym czasie filety ryby są gotowe do przyrządzenia. Jest prosty i szybki sposób na rozmrażanie tego pysznego produktu. Dodatkowo mleko nada rybie wyjątkowo delikatnego smaku.

  • Za pomocą wody
Obrazek
Woda- Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Do rozmrożenia całej ryby możesz użyć jedynie wody. Rybę obmywaj pod bieżącą wodą. Na początku woda powinna być zimna, a następnie coraz cieplejsza, aż będzie letnia.  W ten sposób produkt powoli zacznie się rozmrażać. Zbyt ciepła woda może ściąć białko ryby. W konsekwencji usmażona ryba będzie się rozpadać.

Na końcu połóż rybę na talerzu i posyp solą kuchenną. Produkt jest gotowy do dalszej obróbki.

Wypróbuj nasz pyszny przepis na łososia wellington, czyli pieczoną rybę w cieście francuskim. Ta potrawa to idealny pomysł na obiad - jej wspaniały smak zachwyci twoich gości!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce