Błyskawiczny przepis na makaron z sosem brokułowym. Robię go na okrągło
Materiał powstał we współpracy z marką Philips
04.08.2023 13:11
Prosty makaron świderki z sosem brokułowym to patent na tani i błyskawiczny obiad. Ten przepis pokocha cała twoja rodzina.
Jeśli zapytałabym moich bliskich, co lubią jeść najbardziej, to zdecydowana większość wymieniłaby makaron. Ten przepis z sosem z brokuła to mój patent na niesamowicie smaczny obiad, który przygotowuję w kilkanaście minut. Jest to też świetny sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw. Latem sięgam po świeże brokuły, ale jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz pokusić się o wykorzystanie mrożonych różyczek. Wegetariański obiad dla całej rodziny przygotujesz z tanich i dostępnych składników. Brokułowy sos możesz podać nie tylko z makaronem - dobrze smakuje również z kaszą czy ryżem. Ja jednak stawiam na duże świderki, idealnie otulone warzywnym sosem. W przygotowaniu obiadu pomógł mi blender Flip&Juice marki Philips.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Makaron z sosem brokułowym
Składniki:
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
- 60 g parmezanu,
- 500 g ugotowanego brokuła,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml mleka,
- 300 g makaronu Fusilli Giganti.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieram i kroję. Wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem i podsmażam, Gdy się zeszkli, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam całość. Czosnku nigdy nie daję od razu z cebulą - jest drobny i delikatny, więc lubi się przypalać.
2. Podsmażony czosnek i cebulę przekładam do blendera. Dorzucam natkę pietruszki, orzechy nerkowca, parmezan, brokuły oraz pieprz i sól. Wlewam mleko i blenduję całość. Jeśli używam mrożonych brokułów, to gotuję je wcześniej przez 3-5 minut.
3. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, odcedzam go na sitku.
4. Makaron przekładam na talerz i polewam przygotowanym sosem. Świetnie smakuje na zimno, więc nie musisz go podgrzewać. Jeśli jednak wolisz gorące sosy, przełóż go do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Danie na koniec możesz posypać dodatkowo startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z marką Philips