Błyskawiczny przepis na makaron z sosem brokułowym. Robię go na okrągło

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Makaron z sosem brokułowym- PysznościMakaron z sosem brokułowym- Pyszności
Ewa

Prosty makaron świderki z sosem brokułowym to patent na tani i błyskawiczny obiad. Ten przepis pokocha cała twoja rodzina.

Jeśli zapytałabym moich bliskich, co lubią jeść najbardziej, to zdecydowana większość wymieniłaby makaron. Ten przepis z sosem z brokuła to mój patent na niesamowicie smaczny obiad, który przygotowuję w kilkanaście minut. Jest to też świetny sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw. Latem sięgam po świeże brokuły, ale jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz pokusić się o wykorzystanie mrożonych różyczek. Wegetariański obiad dla całej rodziny przygotujesz z tanich i dostępnych składników. Brokułowy sos możesz podać nie tylko z makaronem - dobrze smakuje również z kaszą czy ryżem. Ja jednak stawiam na duże świderki, idealnie otulone warzywnym sosem. W przygotowaniu obiadu pomógł mi blender Flip&Juice marki Philips.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Makaron z sosem brokułowym

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 60 g parmezanu,
  • 500 g ugotowanego brokuła,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 ml mleka,
  • 300 g makaronu Fusilli Giganti.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieram i kroję. Wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem i podsmażam, Gdy się zeszkli, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam całość. Czosnku nigdy nie daję od razu z cebulą - jest drobny i delikatny, więc lubi się przypalać.

Obrazek
Makaron z sosem brokułowym- Pyszności

2. Podsmażony czosnek i cebulę przekładam do blendera. Dorzucam natkę pietruszki, orzechy nerkowca, parmezan, brokuły oraz pieprz i sól. Wlewam mleko i blenduję całość. Jeśli używam mrożonych brokułów, to gotuję je wcześniej przez 3-5 minut.

Sos z brokułów- Pyszności
Sos z brokułów- Pyszności

3. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, odcedzam go na sitku.

4. Makaron przekładam na talerz i polewam przygotowanym sosem. Świetnie smakuje na zimno, więc nie musisz go podgrzewać. Jeśli jednak wolisz gorące sosy, przełóż go do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Danie na koniec możesz posypać dodatkowo startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.Smacznego!

Makaron z sosem brokułowym- Pyszności
Makaron z sosem brokułowym- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło