Błyszczące ciasteczka na Walentynki. Przygotuj je dla ukochanej osoby

Walentynki to idealny moment, by sprawić radość ukochanej osobie i upiec jej coś wyjątkowego i naprawdę smacznego. Idealnie w takiej sytuacji sprawdzą się ciasteczka na Walentynki. Przepis jest super łatwy, a ten słodki przysmak zachwyci bliską ci osobę.

ObrazekCiasteczka na Walentynki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube table diary
Karol Wiak

Dlaczego warto upiec błyszczące szklane ciasteczka na Walentynki?

Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, że są to ciastka w kształcie serca. Wyróżniają się przede wszystkim tym, że ich środek jest błyszczący i ma się wrażenie, że jest szklany. Niezależnie od tego, są naprawdę smaczne, pięknie wyglądają i robi się je stosunkowo szybko. Wszystkie niezbędne składniki, z pewnością masz w swoim domu. Walentynki tuż-tuż, więc to ostatni dobry moment, by zaplanować to, co upieczesz swojej ukochanej osobie. Ciasteczka na Walentynki, naszym zdaniem, będą tą najlepszą opcją. Przekonaj się sam i wypróbuj ten przepis już dziś!

Obrazek
Przygotowanie ciastek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube table diary

Jak upiec ciasteczka na Walentynki?

Jeśli ma być to słodki podarunek od serca, to taka ciasteczkowa przekąska będzie zdecydowanie lepszą opcją od bombonierki. Zobacz, jakie to proste.

Składniki na ciasteczka:

      
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g mąki tortowej
  • jajko.

Składniki na glazurę do ciastek:

      
  • 10 g cukru pudru
  • 20 g roztopionego masła
  • 30 g miodu
  • 20 g migdałów.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na Walentynki to wyjątkowa słodka przekąska, której przygotowanie jest banalnie proste. Najpierw ubij jajko i pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. Miękkie masło wymieszaj z cukrem pudrem, przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj do nich roztrzepane jajko, cały czas miksując. Zadbaj o to, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, a nie rozdzieliły. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i wszystko bardzo dobrze wymieszaj łyżką, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przełóż ciasto do rękawa tortowego.

Obrazek
Glazura do ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube table diary

Teraz kolej na przygotowanie glazury do ciastek. Roztopione masło połącz z cukrem pudrem, miodem i migdałami. Wszystko dobrze wymieszaj. Przy pomocy rękawa tortowego wyciskaj ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając mu kształt serca. Glazurą wypełnij pusty środek serc. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni i piecz od 8 do 13 minut - w zależności od grubości ciastek. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!

Zobacz również, jak zrobić ciastko piramidkę z kiwi. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa