Błyszczące ciasteczka na Walentynki. Przygotuj je dla ukochanej osoby
Walentynki to idealny moment, by sprawić radość ukochanej osobie i upiec jej coś wyjątkowego i naprawdę smacznego. Idealnie w takiej sytuacji sprawdzą się ciasteczka na Walentynki. Przepis jest super łatwy, a ten słodki przysmak zachwyci bliską ci osobę.
14.02.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:23
Dlaczego warto upiec błyszczące szklane ciasteczka na Walentynki?
Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, że są to ciastka w kształcie serca. Wyróżniają się przede wszystkim tym, że ich środek jest błyszczący i ma się wrażenie, że jest szklany. Niezależnie od tego, są naprawdę smaczne, pięknie wyglądają i robi się je stosunkowo szybko. Wszystkie niezbędne składniki, z pewnością masz w swoim domu. Walentynki tuż-tuż, więc to ostatni dobry moment, by zaplanować to, co upieczesz swojej ukochanej osobie. Ciasteczka na Walentynki, naszym zdaniem, będą tą najlepszą opcją. Przekonaj się sam i wypróbuj ten przepis już dziś!
Jak upiec ciasteczka na Walentynki?
Jeśli ma być to słodki podarunek od serca, to taka ciasteczkowa przekąska będzie zdecydowanie lepszą opcją od bombonierki. Zobacz, jakie to proste.
Składniki na ciasteczka:
- 40 g cukru pudru
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 90 g mąki tortowej
- jajko.
Składniki na glazurę do ciastek:
- 10 g cukru pudru
- 20 g roztopionego masła
- 30 g miodu
- 20 g migdałów.
Sposób przygotowania:
Ciasteczka na Walentynki to wyjątkowa słodka przekąska, której przygotowanie jest banalnie proste. Najpierw ubij jajko i pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. Miękkie masło wymieszaj z cukrem pudrem, przy pomocy miksera. Stopniowo dodawaj do nich roztrzepane jajko, cały czas miksując. Zadbaj o to, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, a nie rozdzieliły. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i wszystko bardzo dobrze wymieszaj łyżką, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przełóż ciasto do rękawa tortowego.
Teraz kolej na przygotowanie glazury do ciastek. Roztopione masło połącz z cukrem pudrem, miodem i migdałami. Wszystko dobrze wymieszaj. Przy pomocy rękawa tortowego wyciskaj ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając mu kształt serca. Glazurą wypełnij pusty środek serc. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni i piecz od 8 do 13 minut - w zależności od grubości ciastek. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!
Zobacz również, jak zrobić ciastko piramidkę z kiwi. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: