Boli cię brzuch po zjedzeniu owsianki? Jest proste rozwiązanie
Płatki owsiane uważane są za jeden z najzdrowszych produktów świata. Ich zalety poznało już wiele osób, a klasyczna owsianka na stałe wpisała się do śniadaniowego menu Polaków. Problem w tym, że wielu z nich zaczynają później doskwierać nieprzyjemne dolegliwości. Bolący i nabrzmiały brzuch to częsty objaw po zjedzeniu owsianki, któremu na szczęście można w sprytny sposób zapobiec.
28.04.2023 06:38
Świadomość żywieniowa subtelnie pcha nas w stronę tzw. superfoods, czyli pokarmów, które wykazują nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Totalną kpiną byłoby stwierdzenie, że jest w tym coś złego. Zawierzenie zdrowym produktom prawidłowego funkcjonowania organizmu to doskonały pomysł. Tym bardziej w momencie, w którym płatki owsiane powodują u nas wzdęcia i ból brzucha, możemy doznać sporego zawodu. Jak to możliwe, że tak krystalicznie zdrowy posiłek sprawił, że odczuwamy dyskomfort? I przede wszystkim: jak temu zapobiec?
Płatki owsiane a żołądek
Cały ambaras płatków owsianych polega na tym, że przy ich wszystkich dobrych cechach — obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejszenia ryzyka chorób serca, a także zawartości dużych pokładów witamin i minerałów — mają też jedną, niechlubną wadę. Jaką? Otóż płatki owsiane są mocno wodochłonne. Nadmierne pochłanianie wody z przewodów pokarmowych przez zjedzone płatki może więc powodować dyskomfort objawiający się wzdęciami i bólem brzucha.
Skoro już wiesz, czemu dzieje się tak, jak się dzieje, to wiedz jeszcze jedno: nie jesteś na to skazany. I nie mamy wcale na myśli zrezygnowania z tego zdrowego produktu. Żeby jednak był on lżejszy dla żołądka, musisz zastosować się do krótkiej instrukcji przygotowania płatków owsianych. Nie będziesz do tego potrzebował żadnych specjalnych narzędzi; wystarczy woda.
Zanim przyrządzisz swoją poranną owsiankę, zalej płatki wodą w proporcjach 2:1. Musisz o tym pomyśleć wystarczającą ilość czasu wcześniej, ponieważ następny krok do sprawienia, że płatki owsiane nie będą obciążały twojego żołądka, to namaczanie ich przez 8 godzin. Na koniec odlej wodę po moczeniu, a płatki przyrządź w swój ulubiony sposób. My polecamy ci taki!
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: