Boli cię brzuch po zjedzeniu owsianki? Jest proste rozwiązanie

Płatki owsiane uważane są za jeden z najzdrowszych produktów świata. Ich zalety poznało już wiele osób, a klasyczna owsianka na stałe wpisała się do śniadaniowego menu Polaków. Problem w tym, że wielu z nich zaczynają później doskwierać nieprzyjemne dolegliwości. Bolący i nabrzmiały brzuch to częsty objaw po zjedzeniu owsianki, któremu na szczęście można w sprytny sposób zapobiec.

Obrazekpłatki owsiane - Pyszności; foto: Canva

Świadomość żywieniowa subtelnie pcha nas w stronę tzw. superfoods, czyli pokarmów, które wykazują nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Totalną kpiną byłoby stwierdzenie, że jest w tym coś złego. Zawierzenie zdrowym produktom prawidłowego funkcjonowania organizmu to doskonały pomysł. Tym bardziej w momencie, w którym płatki owsiane powodują u nas wzdęcia i ból brzucha, możemy doznać sporego zawodu. Jak to możliwe, że tak krystalicznie zdrowy posiłek sprawił, że odczuwamy dyskomfort? I przede wszystkim: jak temu zapobiec?

Obrazek
płatki owsiane - Pyszności; foto: Canva

Płatki owsiane a żołądek

Cały ambaras płatków owsianych polega na tym, że przy ich wszystkich dobrych cechach — obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejszenia ryzyka chorób serca, a także zawartości dużych pokładów witamin i minerałów — mają też jedną, niechlubną wadę. Jaką? Otóż płatki owsiane są mocno wodochłonne. Nadmierne pochłanianie wody z przewodów pokarmowych przez zjedzone płatki może więc powodować dyskomfort objawiający się wzdęciami i bólem brzucha.

Skoro już wiesz, czemu dzieje się tak, jak się dzieje, to wiedz jeszcze jedno: nie jesteś na to skazany. I nie mamy wcale na myśli zrezygnowania z tego zdrowego produktu. Żeby jednak był on lżejszy dla żołądka, musisz zastosować się do krótkiej instrukcji przygotowania płatków owsianych. Nie będziesz do tego potrzebował żadnych specjalnych narzędzi; wystarczy woda. 

Obrazek
płatki owsiane - Pyszności; foto: Canva

Zanim przyrządzisz swoją poranną owsiankę, zalej płatki wodą w proporcjach 2:1. Musisz o tym pomyśleć wystarczającą ilość czasu wcześniej, ponieważ następny krok do sprawienia, że płatki owsiane nie będą obciążały twojego żołądka, to namaczanie ich przez 8 godzin. Na koniec odlej wodę po moczeniu, a płatki przyrządź w swój ulubiony sposób. My polecamy ci taki!

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀