Boli cię brzuch po zjedzeniu owsianki? Jest proste rozwiązanie

Płatki owsiane uważane są za jeden z najzdrowszych produktów świata. Ich zalety poznało już wiele osób, a klasyczna owsianka na stałe wpisała się do śniadaniowego menu Polaków. Problem w tym, że wielu z nich zaczynają później doskwierać nieprzyjemne dolegliwości. Bolący i nabrzmiały brzuch to częsty objaw po zjedzeniu owsianki, któremu na szczęście można w sprytny sposób zapobiec.

Obrazekpłatki owsiane - Pyszności; foto: Canva

Świadomość żywieniowa subtelnie pcha nas w stronę tzw. superfoods, czyli pokarmów, które wykazują nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Totalną kpiną byłoby stwierdzenie, że jest w tym coś złego. Zawierzenie zdrowym produktom prawidłowego funkcjonowania organizmu to doskonały pomysł. Tym bardziej w momencie, w którym płatki owsiane powodują u nas wzdęcia i ból brzucha, możemy doznać sporego zawodu. Jak to możliwe, że tak krystalicznie zdrowy posiłek sprawił, że odczuwamy dyskomfort? I przede wszystkim: jak temu zapobiec?

Obrazek
płatki owsiane - Pyszności; foto: Canva

Płatki owsiane a żołądek

Cały ambaras płatków owsianych polega na tym, że przy ich wszystkich dobrych cechach — obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejszenia ryzyka chorób serca, a także zawartości dużych pokładów witamin i minerałów — mają też jedną, niechlubną wadę. Jaką? Otóż płatki owsiane są mocno wodochłonne. Nadmierne pochłanianie wody z przewodów pokarmowych przez zjedzone płatki może więc powodować dyskomfort objawiający się wzdęciami i bólem brzucha.

Skoro już wiesz, czemu dzieje się tak, jak się dzieje, to wiedz jeszcze jedno: nie jesteś na to skazany. I nie mamy wcale na myśli zrezygnowania z tego zdrowego produktu. Żeby jednak był on lżejszy dla żołądka, musisz zastosować się do krótkiej instrukcji przygotowania płatków owsianych. Nie będziesz do tego potrzebował żadnych specjalnych narzędzi; wystarczy woda. 

Obrazek
płatki owsiane - Pyszności; foto: Canva

Zanim przyrządzisz swoją poranną owsiankę, zalej płatki wodą w proporcjach 2:1. Musisz o tym pomyśleć wystarczającą ilość czasu wcześniej, ponieważ następny krok do sprawienia, że płatki owsiane nie będą obciążały twojego żołądka, to namaczanie ich przez 8 godzin. Na koniec odlej wodę po moczeniu, a płatki przyrządź w swój ulubiony sposób. My polecamy ci taki!

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć