Katarzyna Bosacka sprawdza osełkę. Czy warto ją kupić?

Ceny masła w ostatnim czasie pobiły rekord. Co prawda, w ostatnich miesiącach można zauważyć ich powolny spadek, to w dalszym ciągu większość osób zastanawia się, czy wybrać masło, margarynę, a może osełkę. Bosacka sprawdza Osełkę i bije na alarm. Do jakich wniosków doszła?

ObrazekBosacka sprawdza Osełkę - Pyszności; Foto: screen z https://www.instagram.com/katarzynabosacka/
Karol Wiak

Katarzyna Bosacka sprawdza osełkę - będziesz rozczarowany

Z pewnością zauważyłeś podczas zakupów, że w lodówce z masłem, bardzo często można znaleźć również osełkę. Jest nieco większa od tradycyjnej kostki masła i odrobinę droższa. Większość osób wychodzi jednak z założenia, że osełka bardziej się opłaca. Czy na pewno tak jest? Katarzyna Bosacka sprawdza osełkę i bije na alarm. To, co wydaje się tradycyjnym masłem osełkowym, w rzeczywistości jest to miks tłuszczowy z wyraźną przewagą kwasów tłuszczowych. Jeśli kupiłeś ten produkt w ostatnim czasie, to możesz być rozczarowany.

Obrazek
Co zrobić, żeby masło było miękkie? - Pyszności; foto: Canva

Czym się różni osełka od tradycyjnego masła?

Gdy weźmiesz pod lupę tradycyjne masło i osełkę, to znajdziesz przynajmniej kilka różnic. Przede wszystkim, pamiętaj, aby dokładnie czytać skład kupowanych przez ciebie produktów. Na pierwszy rzut oka, osełka wygląda identycznie jak masło. Jej skład jest jednak nieco inny. Bosacka sprawdza osełkę i nie może uwierzyć własnym oczom - 55 proc. składu stanowią tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy. Tłuszcz mleczny to natomiast tylko 10 proc. Pozostałe składniki to oczywiście wypełniacze, konserwanty, emulgatory, barwniki czy aromat.

Obrazek
Masło - Pyszności; Foto: Canva.com

Zawartość tłuszczu roślinnego może się różnić, w zależności od producenta i typu osełki. Są i takie produkty, w których można znaleźć nawet 82 proc. tłuszczów roślinnych. Prawdziwe masło ma w sobie 82 proc. i składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu mlecznego. Katarzyna Bosacka podkreśliła, że:

Masło jest produktem, w którym jest tylko i wyłącznie tłuszcz mleczny (nie mogą się w nim znaleźć oleje roślinne).

Pamiętaj, by dokładnie sprawdzać etykiety takich produktów. Taka informacja na pewno znajduje się na opakowaniach popularnych osełek i na maśle.

Sprawdź na naszym kanale przepis na soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji