NewsyKatarzyna Bosacka sprawdza osełkę. Czy warto ją kupić?

Katarzyna Bosacka sprawdza osełkę. Czy warto ją kupić?

Bosacka sprawdza Osełkę - Pyszności; Foto: screen z https://www.instagram.com/katarzynabosacka/
Bosacka sprawdza Osełkę - Pyszności; Foto: screen z https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

09.02.2023 11:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ceny masła w ostatnim czasie pobiły rekord. Co prawda, w ostatnich miesiącach można zauważyć ich powolny spadek, to w dalszym ciągu większość osób zastanawia się, czy wybrać masło, margarynę, a może osełkę. Bosacka sprawdza Osełkę i bije na alarm. Do jakich wniosków doszła?

Katarzyna Bosacka sprawdza osełkę - będziesz rozczarowany

Z pewnością zauważyłeś podczas zakupów, że w lodówce z masłem, bardzo często można znaleźć również osełkę. Jest nieco większa od tradycyjnej kostki masła i odrobinę droższa. Większość osób wychodzi jednak z założenia, że osełka bardziej się opłaca. Czy na pewno tak jest? Katarzyna Bosacka sprawdza osełkę i bije na alarm. To, co wydaje się tradycyjnym masłem osełkowym, w rzeczywistości jest to miks tłuszczowy z wyraźną przewagą kwasów tłuszczowych. Jeśli kupiłeś ten produkt w ostatnim czasie, to możesz być rozczarowany.

Co zrobić, żeby masło było miękkie?  - Pyszności; foto: Canva
Co zrobić, żeby masło było miękkie? - Pyszności; foto: Canva

Czym się różni osełka od tradycyjnego masła?

Gdy weźmiesz pod lupę tradycyjne masło i osełkę, to znajdziesz przynajmniej kilka różnic. Przede wszystkim, pamiętaj, aby dokładnie czytać skład kupowanych przez ciebie produktów. Na pierwszy rzut oka, osełka wygląda identycznie jak masło. Jej skład jest jednak nieco inny. Bosacka sprawdza osełkę i nie może uwierzyć własnym oczom - 55 proc. składu stanowią tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy. Tłuszcz mleczny to natomiast tylko 10 proc. Pozostałe składniki to oczywiście wypełniacze, konserwanty, emulgatory, barwniki czy aromat.

Masło - Pyszności; Foto: Canva.com
Masło - Pyszności; Foto: Canva.com

Zawartość tłuszczu roślinnego może się różnić, w zależności od producenta i typu osełki. Są i takie produkty, w których można znaleźć nawet 82 proc. tłuszczów roślinnych. Prawdziwe masło ma w sobie 82 proc. i składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu mlecznego. Katarzyna Bosacka podkreśliła, że:

Masło jest produktem, w którym jest tylko i wyłącznie tłuszcz mleczny (nie mogą się w nim znaleźć oleje roślinne).

Pamiętaj, by dokładnie sprawdzać etykiety takich produktów. Taka informacja na pewno znajduje się na opakowaniach popularnych osełek i na maśle.

Sprawdź na naszym kanale przepis na soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także