Brzmi jak mięsna przekąska, ale to deser. Robię, gdy nie mam czasu włączać piekarnika

Nazwa tej słodkiej przekąski może cię zdziwić i rozśmieszyć, ale żarty się skończą, kiedy już go spróbujesz. Ciasto salceson rzeczywiście wygląda nieco jak wyrób z wieprzowych podrobów, ale w rzeczywistości jest to czekoladowo-orzechowy deser, od którego nie będziesz mógł się oderwać. Wypróbuj i sam się przekonaj!

Deser, którego nazwa kojarzy się z mięsną przekąskąDeser, którego nazwa kojarzy się z mięsną przekąską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leckerstudio

Ciasto salceson cieszyło się sporą popularnością jeszcze w PRL-u. To właśnie wtedy stanowiło ono główną konkurencję dla tradycyjnego bloku czekoladowego, które to ostatecznie wyszło z tego pojedynku zwycięską ręką i do dziś można je kupić w niejednej cukierni. O przepisie na blok już jednak pisaliśmy, a o cieście salceson jeszcze nie. Najwyższa pora to nadrobić, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Czekoladowo-orzechowe ciasto, które dzisiaj będziemy omawiać, zawdzięcza swoją zabawną nazwę wyglądowi zbliżonemu do innego popularnego wyrobu z czasów PRL-u: salcesonu. Według większości źródeł ciasto salceson, poza orzechami, zawierało jeszcze jabłka. Nasz przepis ich nie uwzględnia — tym razem stawiamy na ekspresowe i maksymalnie proste przygotowanie. Obędzie się nawet bez pieczenia, bo do uzyskania satysfakcjonującej formy wystarczy ci lodówka. Brzmi dobrze? W takim razie przechodzimy do rzeczy!

Ciasto salceson - przepis

Składniki:

  • 100 g herbatników,
  • 50 g blanszowanych orzechów włoskich,
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 450 g mlecznej czekolady,
  • 150 g twardej margaryny,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Upraż orzechy i zmieszaj je z czekoladą. Tak powstaje ciasto salceson
Upraż orzechy i zmieszaj je z czekoladą. Tak powstaje ciasto salceson © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obie czekolady połam na drobniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj do nich twardą margarynę (możesz też użyć tłuszczu kokosowego). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, ciągle mieszając, do uzyskania stopionej, jednolitej masy.
  2. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady ekstrakt z wanilii, rum, cukier i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodkiej przyprawy.
  3. Herbatniki połam, a orzechy upraż. Dodaj je do czekoladowej masy i wymieszaj. Całość wylej do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
  4. Ciasto salceson przykryj teraz folią spożywczą i wstaw formę do lodówki. Po trzech godzinach masa czekoladowa stężeje, a ty możesz zabrać się za wypróbowanie deseru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło