Brzmi jak mięsna przekąska, ale to deser. Robię, gdy nie mam czasu włączać piekarnika
Nazwa tej słodkiej przekąski może cię zdziwić i rozśmieszyć, ale żarty się skończą, kiedy już go spróbujesz. Ciasto salceson rzeczywiście wygląda nieco jak wyrób z wieprzowych podrobów, ale w rzeczywistości jest to czekoladowo-orzechowy deser, od którego nie będziesz mógł się oderwać. Wypróbuj i sam się przekonaj!
19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 21:37
Ciasto salceson cieszyło się sporą popularnością jeszcze w PRL-u. To właśnie wtedy stanowiło ono główną konkurencję dla tradycyjnego bloku czekoladowego, które to ostatecznie wyszło z tego pojedynku zwycięską ręką i do dziś można je kupić w niejednej cukierni. O przepisie na blok już jednak pisaliśmy, a o cieście salceson jeszcze nie. Najwyższa pora to nadrobić, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladowo-orzechowe ciasto, które dzisiaj będziemy omawiać, zawdzięcza swoją zabawną nazwę wyglądowi zbliżonemu do innego popularnego wyrobu z czasów PRL-u: salcesonu. Według większości źródeł ciasto salceson, poza orzechami, zawierało jeszcze jabłka. Nasz przepis ich nie uwzględnia — tym razem stawiamy na ekspresowe i maksymalnie proste przygotowanie. Obędzie się nawet bez pieczenia, bo do uzyskania satysfakcjonującej formy wystarczy ci lodówka. Brzmi dobrze? W takim razie przechodzimy do rzeczy!
Ciasto salceson - przepis
Składniki:
- 100 g herbatników,
- 50 g blanszowanych orzechów włoskich,
- 50 g niesolonych orzeszków ziemnych,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 450 g mlecznej czekolady,
- 150 g twardej margaryny,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Obie czekolady połam na drobniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj do nich twardą margarynę (możesz też użyć tłuszczu kokosowego). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, ciągle mieszając, do uzyskania stopionej, jednolitej masy.
- Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady ekstrakt z wanilii, rum, cukier i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodkiej przyprawy.
- Herbatniki połam, a orzechy upraż. Dodaj je do czekoladowej masy i wymieszaj. Całość wylej do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
- Ciasto salceson przykryj teraz folią spożywczą i wstaw formę do lodówki. Po trzech godzinach masa czekoladowa stężeje, a ty możesz zabrać się za wypróbowanie deseru. Smacznego!