PrzepisCiasto bez pieczeniaBrzmi jak mięsna przekąska, ale to deser. Robię, gdy nie mam czasu włączać piekarnika

Brzmi jak mięsna przekąska, ale to deser. Robię, gdy nie mam czasu włączać piekarnika

Deser, którego nazwa kojarzy się z mięsną przekąską
Deser, którego nazwa kojarzy się z mięsną przekąską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leckerstudio

19.09.2023 19:30, aktual.: 19.09.2023 21:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nazwa tej słodkiej przekąski może cię zdziwić i rozśmieszyć, ale żarty się skończą, kiedy już go spróbujesz. Ciasto salceson rzeczywiście wygląda nieco jak wyrób z wieprzowych podrobów, ale w rzeczywistości jest to czekoladowo-orzechowy deser, od którego nie będziesz mógł się oderwać. Wypróbuj i sam się przekonaj!

Ciasto salceson cieszyło się sporą popularnością jeszcze w PRL-u. To właśnie wtedy stanowiło ono główną konkurencję dla tradycyjnego bloku czekoladowego, które to ostatecznie wyszło z tego pojedynku zwycięską ręką i do dziś można je kupić w niejednej cukierni. O przepisie na blok już jednak pisaliśmy, a o cieście salceson jeszcze nie. Najwyższa pora to nadrobić, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-orzechowe ciasto, które dzisiaj będziemy omawiać, zawdzięcza swoją zabawną nazwę wyglądowi zbliżonemu do innego popularnego wyrobu z czasów PRL-u: salcesonu. Według większości źródeł ciasto salceson, poza orzechami, zawierało jeszcze jabłka. Nasz przepis ich nie uwzględnia — tym razem stawiamy na ekspresowe i maksymalnie proste przygotowanie. Obędzie się nawet bez pieczenia, bo do uzyskania satysfakcjonującej formy wystarczy ci lodówka. Brzmi dobrze? W takim razie przechodzimy do rzeczy!

Ciasto salceson - przepis

Składniki:

  • 100 g herbatników,
  • 50 g blanszowanych orzechów włoskich,
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 450 g mlecznej czekolady,
  • 150 g twardej margaryny,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Upraż orzechy i zmieszaj je z czekoladą. Tak powstaje ciasto salceson
Upraż orzechy i zmieszaj je z czekoladą. Tak powstaje ciasto salceson© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obie czekolady połam na drobniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj do nich twardą margarynę (możesz też użyć tłuszczu kokosowego). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, ciągle mieszając, do uzyskania stopionej, jednolitej masy.
  2. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady ekstrakt z wanilii, rum, cukier i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodkiej przyprawy.
  3. Herbatniki połam, a orzechy upraż. Dodaj je do czekoladowej masy i wymieszaj. Całość wylej do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
  4. Ciasto salceson przykryj teraz folią spożywczą i wstaw formę do lodówki. Po trzech godzinach masa czekoladowa stężeje, a ty możesz zabrać się za wypróbowanie deseru. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także