Brzmi jak mięsna przekąska, ale to deser. Robię, gdy nie mam czasu włączać piekarnika

Nazwa tej słodkiej przekąski może cię zdziwić i rozśmieszyć, ale żarty się skończą, kiedy już go spróbujesz. Ciasto salceson rzeczywiście wygląda nieco jak wyrób z wieprzowych podrobów, ale w rzeczywistości jest to czekoladowo-orzechowy deser, od którego nie będziesz mógł się oderwać. Wypróbuj i sam się przekonaj!

Deser, którego nazwa kojarzy się z mięsną przekąskąDeser, którego nazwa kojarzy się z mięsną przekąską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leckerstudio

Ciasto salceson cieszyło się sporą popularnością jeszcze w PRL-u. To właśnie wtedy stanowiło ono główną konkurencję dla tradycyjnego bloku czekoladowego, które to ostatecznie wyszło z tego pojedynku zwycięską ręką i do dziś można je kupić w niejednej cukierni. O przepisie na blok już jednak pisaliśmy, a o cieście salceson jeszcze nie. Najwyższa pora to nadrobić, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Czekoladowo-orzechowe ciasto, które dzisiaj będziemy omawiać, zawdzięcza swoją zabawną nazwę wyglądowi zbliżonemu do innego popularnego wyrobu z czasów PRL-u: salcesonu. Według większości źródeł ciasto salceson, poza orzechami, zawierało jeszcze jabłka. Nasz przepis ich nie uwzględnia — tym razem stawiamy na ekspresowe i maksymalnie proste przygotowanie. Obędzie się nawet bez pieczenia, bo do uzyskania satysfakcjonującej formy wystarczy ci lodówka. Brzmi dobrze? W takim razie przechodzimy do rzeczy!

Ciasto salceson - przepis

Składniki:

  • 100 g herbatników,
  • 50 g blanszowanych orzechów włoskich,
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 450 g mlecznej czekolady,
  • 150 g twardej margaryny,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Upraż orzechy i zmieszaj je z czekoladą. Tak powstaje ciasto salceson
Upraż orzechy i zmieszaj je z czekoladą. Tak powstaje ciasto salceson © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obie czekolady połam na drobniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj do nich twardą margarynę (możesz też użyć tłuszczu kokosowego). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, ciągle mieszając, do uzyskania stopionej, jednolitej masy.
  2. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady ekstrakt z wanilii, rum, cukier i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodkiej przyprawy.
  3. Herbatniki połam, a orzechy upraż. Dodaj je do czekoladowej masy i wymieszaj. Całość wylej do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
  4. Ciasto salceson przykryj teraz folią spożywczą i wstaw formę do lodówki. Po trzech godzinach masa czekoladowa stężeje, a ty możesz zabrać się za wypróbowanie deseru. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier