Budyń jaglany z rabarbarem

Budyń jaglany z rabarbarem to obecnie nasz ulubiony deser. Wykorzystujemy w pełni sezon na rabarbar i przygotowujemy go kilka razy w tygodniu!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 200 g kasza jaglana
  2. 600 ml mleko
  3. 3 łyżki kakao ciemne
  4. 1 szt. łodyga rabarbaru
  5. 1/3 szkl. woda
  6. 1/3 szkl. sok z pomarańczy
  7. 1 łyżka skórka z pomarańczy starta
  8. 2-3 łyżki miód
  9. 3 cm imbir

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od ugotowania kaszy jaglanej w mleku.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel rabarbar na mniejsze kawałki.

Obrazek
Rabarbar - Pszyności

3. Następnie przełóż je do garnka. Po czym dodaj wodę, imbir, sok i skórkę z pomarańczy. Gotuj kilkanaście minut.

Obrazek

4. Na koniec dodaj miód i gotowe!

Obrazek

5. Wróć do ugotowanej kaszy. Dodaj do niej kakao i miód, po czym zblenduj na jednolitą mieszankę.

Obrazek

6. Umieść bezpośrednio na budyniu część mieszanki z rabarbarem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀