PrzepisPrzekąskiDomowe bułeczki bezwęglowodanowe
Domowe bułeczki bezwęglowodanowe
Dieta najczęściej kojarzy nam się z wieloma wyrzeczeniami i ogromnym wysiłkiem. Każdy kto chociaż raz w życiu starał się zrzucić zbędne kilogramy, wie że bułki i pieczywo pszenne nie są najlepszymi przekąskami podczas odchudzania. Nie martw się jednak, ponieważ z każdego problemu jest jakieś wyjście.
Pyszności
21.02.2018 18:30
Dzisiaj zaproponuję Ci zdrową, bezwęglowodanową alternatywę popularnych bułeczek, które ze spokojnym sumieniem możesz zjeść nawet wieczorem. Być może Cię zaskoczę, ale są naprawdę smaczne!
1 bułeczka:
Kalorie: 54 kcal
Białka: 5 g
Tłuszcze: 3.5 g
Składniki:
- 3 szt. jajka
- 3 łyżki twaróg
- 1 szczypta stewia
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- ulubione dodatki do bułek
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek w jajkach.
2. Do żółtek dodaj 3 łyżki twarogu i szczyptę stewii. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
3. Do białek dodaj proszek do pieczenia. Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę.
4. Do ubitych białek wlej mieszankę z żółtek i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Wyjmij blaszkę do pieczenia. Z przygotowanej masy wykonaj płaskie placki (każdy placek z 1 łyżki masy). Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
6. Kiedy bułeczki będą już gotowe, wystarczy, że włożysz do nich swoje ulubione dodatki. I gotowe!