Bułeczki drożdżowe w formie pieska Reksia staną się ulubioną przekąską Twojego malucha. Świetnie sprawdzą się również w roli drugiego śniadania do szkoły ?
Pyszności
19.08.2019 | aktual.: 20.09.2023 15:12
Składniki:
Ciasto drożdżowe
7 g drożdże suche
400 g mąka
80 g masło roztopione
220 ml woda ciepła
2 szt. jajka
40 g cukier
1 łyżeczka sól
Pozostałe składniki
24 szt. rodzynki
8 plastrów kiełbaska
1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, jajka...
2. ...sól, suche drożdże, wodę i roztopione masło.
3. Przykryj ciasto drożdżowe ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
4. Podziel ciasto na 8 kawałków.
5. Rozwałkuj każdy kawałek (jak na zdjęciu poniżej.) Na środku dolnego kawałka ułóż plaster kiełbaski, aby wystawał. W górnej części wytnij trójkąt.
6. Czas na nacięcia po bokach, dzięki czemu zrobisz uszy pieskowi.
7. Dodaj oczka i nosek z rodzynek. Na samym końcu posmaruj każdego pieska roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).