Bułeczki drożdżowe Reksio dla malucha

Bułeczki drożdżowe w formie pieska Reksia staną się ulubioną przekąską Twojego malucha. Świetnie sprawdzą się również w roli drugiego śniadania do szkoły ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 7 g drożdże suche
  2. 400 g mąka
  3. 80 g masło roztopione
  4. 220 ml woda ciepła
  5. 2 szt. jajka
  6. 40 g cukier
  7. 1 łyżeczka sól

Pozostałe składniki

  1. 24 szt. rodzynki
  2. 8 plastrów kiełbaska
  3. 1 szt. jajko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier, jajka...

Obrazek

2. ...sól, suche drożdże, wodę i roztopione masło.

Obrazek

3. Przykryj ciasto drożdżowe ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Obrazek

4. Podziel ciasto na 8 kawałków.

Obrazek

5. Rozwałkuj każdy kawałek (jak na zdjęciu poniżej.) Na środku dolnego kawałka ułóż plaster kiełbaski, aby wystawał. W górnej części wytnij trójkąt.

Obrazek

6. Czas na nacięcia po bokach, dzięki czemu zrobisz uszy pieskowi.

Obrazek

7. Dodaj oczka i nosek z rodzynek. Na samym końcu posmaruj każdego pieska roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

8. Gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej