PrzepisBułeczki drożdżowe z boczkiem i serem

Bułeczki drożdżowe z boczkiem i serem

Bułeczki drożdżowe z boczkiem i serem
Pyszności

12.11.2019 17:00, aktual.: 20.09.2023 15:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bułeczki drożdżowe połączyliśmy z boczkiem i serem. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Naszym wypiekom zafundowaliśmy jednocześnie oryginalne kształty, dzięki czemu nie sposób oderwać od nich oczu. Zresztą sama się przekonaj ?

Składniki:

  1. 2 szkl. mąka pszenna
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 1/3 szkl. cukier
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 2 szt. jajka
  6. 1/4 szkl. olej roślinny
  7. 1 szczypta sól
  8. 9 szt. boczek wędzony plastry
  9. 200 g ser żółty

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od wsypania mąki do miski. Następnie zrób na środku wgłębienie i umieść w nim drożdże, cukier i ciepłe mleko (1/2 szkl.) Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Obraz

3. Po kwadransie dodaj do miski: jajko, olej, resztę mleka i sól. Połącz składniki, aby utworzyły ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Obraz

4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy element rozwałkuj, aby otrzymać poziomy pasek. Od góry umieść na nim boczek i ser. Zaś na dole stwórz frędzle, nacinając ciasto.

Obraz

5. Zwiń każdy kawałek w rulon i umieść w formie do pieczenia. Kiedy zapełnisz już całą formę, wstaw ją do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz