PrzepisPrzekąskiBułeczki drożdżowe z mięsem

Bułeczki drożdżowe z mięsem

Bułeczki drożdżowe z mięsnym farszem świetnie sprawdzą się w roli pysznej kolacji, jak i przekąski na imprezę. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie ?

Bułeczki drożdżowe z mięsem
Pyszności

19.12.2019 | aktual.: 20.09.2023 15:12

Składniki:

Klopsiki

  1. 400 g mielona wołowina
  2. 1 szt. jajko
  3. 1-2 szt. ząbki czosnku
  4. 1 łyżka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżka słodka papryka
  6. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Ciasto drożdżowe

  1. 2 łyżki cukier
  2. 2 szt. jajka
  3. 1 szkl. mleko
  4. 1/4 szkl. olej roślinny
  5. 1 szczypta sól
  6. 600 g mąka pszenna
  7. 20 g świeże drożdże

Do posmarowania

  1. 1/2 szkl. masło roztopione
  2. 20 g ser parmezan starty
  3. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Następnie przygotuj klopsiki, łącząc w misce: mieloną wołowinę, jajko, ząbki czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę, pieprz, sól oraz posiekaną natkę pietruszki.

Obraz

2. Z mieszanki uformuj małe kuleczki.

Obraz

3. Następnie umieść je w cieście drożdżowym, tworząc większe kule.

Obraz

4. Ułóż bułeczki w formie do pieczenia.

Obraz

5. Czas przygotować mieszankę z masłem. W tym celu połącz: roztopione masło, parmezan i natkę pietruszki. Rozprowadź je na bułeczkach, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie