Bułeczki maślano-drożdżowe na patyczkach. Prosty i pyszny wypiek na śniadanie
Nasze bułeczki maślano - drożdżowe rozpływają się w ustach. Wypieki te wspaniale sprawdzą się na śniadanie. Poza tym z łatwością przygotujesz z nich pyszne kanapki do pracy, bądź szkoły. Jeśli masz ochotę ich spróbować - poniżej podajemy jak je wykonać.
08.10.2022 14:58
Bułeczki maślano - drożdżowe są mięciutkie oraz wyjątkowo smaczne. Poza tym wspaniale się prezentują. Wypieki te zachwycą nie tylko dzieci, ale również dorosłych!
Wspaniały pomysł na śniadanie
Nasze maślano - drożdżowe bułeczki przygotujesz w szybki i prosty sposób. Powstają one na bazie mąki, jajek, zaczynu oraz mleka. Wypieki odznaczają się głębokim maślanym aromatem oraz idealną konsystencją. Dodatkowo wspaniale smakują zarówno na słodko, jak i na słono.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Maślano - drożdżowe bułeczki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 roztrzepane jajka
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Na początku wszystkie składniki na rozczyn wymieszaj ze sobą w niewielkiej miseczce. Następnie przykryj je ściereczką i odłóż na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę pszenną połącz z uprzednio przygotowanym rozczynem, cukrem, solą, masłem oraz jajkami. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
Ciasto wstaw do dużej miski i całość przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę. Wyrabiaj je przez chwilę dłońmi, a następnie podziel je nożem na osiem części.
Z każdej części uformuj długi wałek. W jednej dłoni trzymaj dwa patyczki, a w drugiej ciasto. Następnie na patyczkach, przekładaj ciasto na przemian - tak jak, na poniższych obrazkach:
Pięknie uformowane ciasto delikatnie zdejmij z patyczków. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odstaw na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem. Następnie piecz je przez 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Gotowe bułeczki wspaniale smakują w towarzystwie ulubionego dżemu, czy zwykłego masełka.
Jeśli masz ochotę na szarlotkę, to koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube jak ją przygotować.