Postaw na duet, który nigdy nie zawodzi — ciasto drożdżowe i czekoladowe nadzienie. Tyle wystarczy, aby przygotować słodką niespodziankę w najlepszym wydaniu. Od razu zrób podwójną porcję, bo czekoladowe pampuchy znikają z talerza w mgnieniu oka. Lista składników na te pyszności czeka poniżej. Nie zapomnij obejrzeć naszego wideo, gdzie zdradzamy, jak przygotować domowe wypieki krok po kroku.
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru.
Pozostałe składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 jajka,
- 100 g roztopionego masła,
- 600 g mąki pszennej tortowej.
Nadzienie:
- 150-200 g kremu czekoladowego
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułeczek.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania rozczynu używamy ciepłego mleka. Powinno mieć ono temperaturę ok. 37 stopni Celsjusza.
- Po połączeniu składników, odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie mieszanka powinna podwoić swoją objętość.
- Gotowe ciasto drożdżowe przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Dlaczego warto użyć folii spożywczej zamiast kuchennej ściereczki? Otóż z takim zabezpieczeniem masz pewność, że ciasto podczas odpoczynku nie wyschnie z wierzchu. Taki stan rzeczy mógłby również wpłynąć niekorzystnie na proces wyrastania ciasta.
- Po 60 minutach podziel ciasto na 12 mniejszych części.
- Na każdym takim elemencie umieść krem czekoladowy i zwiń ciasto w okrągłą bułeczkę.
- Przed włożeniem domowych wypieków do piekarnika, koniecznie rozprowadź na ich powierzchni odrobinę mleka. Przydatny na tym etapie okaże się kuchenny pędzelek.
- Dzięki temu krokowi twoje wypieki nabiorą złocistych rumieńców. Jednocześnie będą miały idealnie mięciutką i delikatną skórkę.
- Bułeczki na słodko piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Z podanych wyżej proporcji wyszło nam 12 bułeczek.