Bułeczki zajączki z farszem

W tym roku na wielkanocnym stole będą królować bułeczki zajączki z genialnym farszem. Wyglądają i smakują obłędnie! Tego przepisu nie możesz przegapić 😍

Obrazek
Pyszności

Nasze zajączki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 1 szt. filet z kurczaka
  2. 200 g pieczarki
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 szt. marchewka
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
  7. 1 łyżka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz
  9. 4 łyżki olej roślinny
  10. 100 ml bulion warzywny

Ciasto drożdżowe

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 150 ml mleko ciepłe
  4. 40 g masło
  5. 2 szt. jajko jedno do posmarowania zajączków
  6. 1 łyżka cukier
  7. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Następnie zrób farsz. W tym celu umieść w Ovi: marchewkę, cebulę, pieczarki, filet z kurczaka, olej roślinny, sól oraz pieprz. Po czym piecz przez 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Do upieczonych warzyw dodaj: bulion warzywny, czosnek oraz gałkę muszkatołową. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką masę.

Obrazek

3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki. Następnie na każdym elemencie umieść porcję farszu i zwiń do środka wystające elementy.

Obrazek

4. Z ciasta uformuj kształt jak na zdjęciu poniżej. Teraz odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.

Obrazek

5. Po tym czasie przy pomocy nożyczek zrób zajączkom uszy. Nie zapomnij również o oczkach, które przygotujesz przy pomocy grubszego patyczka.

Obrazek

6. Tak przygotowane zajączki umieść w Ovi i posmaruj je jajkiem. Piecz je przez 10-12 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Gotowe zajączki możesz ułożyć na liściu sałaty. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach