W tym roku na wielkanocnym stole będą królować bułeczki zajączki z genialnym farszem. Wyglądają i smakują obłędnie! Tego przepisu nie możesz przegapić 😍
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Następnie zrób farsz. W tym celu umieść w Ovi: marchewkę, cebulę, pieczarki, filet z kurczaka, olej roślinny, sól oraz pieprz. Po czym piecz przez 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
2. Do upieczonych warzyw dodaj: bulion warzywny, czosnek oraz gałkę muszkatołową. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką masę.
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki. Następnie na każdym elemencie umieść porcję farszu i zwiń do środka wystające elementy.
4. Z ciasta uformuj kształt jak na zdjęciu poniżej. Teraz odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.
5. Po tym czasie przy pomocy nożyczek zrób zajączkom uszy. Nie zapomnij również o oczkach, które przygotujesz przy pomocy grubszego patyczka.
6. Tak przygotowane zajączki umieść w Ovi i posmaruj je jajkiem. Piecz je przez 10-12 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
7. Gotowe zajączki możesz ułożyć na liściu sałaty. Smacznego!