Bułka cynamonka

Uwielbiacie drożdżowe wypieki z dodatkiem cynamonu, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowego. Bułka cynamonka, bo o niej mowa, skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa.

Obrazek
Pyszności

Nasz wypiek w rozmiarze XXL przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Karmel

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 100 g masło
  3. 120 g cukier muscovado
  4. 150 ml śmietanka 30%

Nadzienie

  1. 150 g masło
  2. 100 g cukier muscovado
  3. 1/2 łyżeczki cynamon
  4. 1/2 łyżeczki kardamon
  5. 1/2 łyżeczki sól

Rozczyn

  1. 150 ml mleko ciepłe
  2. 2 łyżki cukier
  3. 7 g suche drożdze

Ciasto

  1. 400 g mąka tortowa +do podsypania
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/4 szkl. cukier

Dodatki

  1. 1 szt. jajko roztrzepane
  2. 50 g orzechy pekan pokrojone

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj rozczyn. W tym celu połącz: ciepłe mleko, cukier i suche drożdże. Następnie odstaw go na 15 minut, po czym połącz wszystkie składniki na ciasto razem z rozczynem. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę, aby mogło podwoić swoją objętość.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj karmel. Łącząc i podgrzewając ze sobą: masło, cukier muscovado, śmietankę i sól. Gotową mieszankę przelej do formy z Ovi.

Obrazek

3. Teraz czas przygotować farsz do naszej bułki. W dużej misce wymieszaj: masło, cukier muscovado, sól, cynamon i kardamon.

Obrazek

4. Rozwałkuj ciasto, po czym rozprowadź na nim przygotowany farsz. Zwiń w rulon i potnij na mniejsze kawałki.

Obrazek

5. Ułóż kawałki w formie z karmelem i wstaw do Ovi do wyrośnięcia na 15 minut (temp. 40 stopni Celsjusza). Po tym czasie rozprowadź na wierzchu roztrzepane jajko i posiekane orzechy pekan. Ponownie użyj Ovi, tym razem ustaw czas na 40 minut, temperatura: 160 stopni Celsjusza.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯