Buraczana rolada ze śledziami i serkiem śmietankowym. Przepiękne uzupełnienie wigilijnego stołu
Prosta buraczana rolada ze śledziami świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Śledzie na święta w innym wydaniu pokochasz od pierwszego kęsa.
Przepis na świąteczną roladę
Zaskakująca rolada z buraków ze śledziami to hit tegorocznych świąt. Jeśli szukasz pomysłu, jak estetycznie można zaserwować śledzie, to już spieszymy z pomocą. Buraczkowy biszkopt pokryty śmietankowym serkiem z dodatkiem świeżego koperku, kwaśne ogórki kiszone i uwielbiane przez Polaków matjasy to połączenie po prostu idealne. Smaki świetnie komponują się, tworząc pyszne danie. Tej rolady nie może zabraknąć na świątecznym stole w Twoim domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Buraczana rolada ze śledziami
Składniki:
Ciasto
- 1 średni ugotowany burak
- 2 jajka
- 150 g mąki tortowej
- 200 ml mleka
Farsz
- 200 g serka śmietankowego
- 2 ogórki kiszone
- 2 filety śledziowe a'la matias w oleju
- 1/2 pęczka świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Do miski wbij białka i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij na sztywną piane przy pomoc miksera. Następnie osobno ubij żółtka z mlekiem i ugotowanym, startym na drobnych oczkach. Dorzuć również proszek do pieczenia i porcjami wsypuj mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj.
Powstałą masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Na blacie ułóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią upieczony biszkopt. Zawiń go w rulon razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Do miski przełóż serek śmietankowy i rozetrzyj go przy pomocy miksera. Dodaj pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki, filety śledziowa oraz posiekany koperek. Dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj przygotowaną masę na wystudzonym biszkopcie i zawiń roladę. Owiń ją ściereczką i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie podziel roladę na plasterki. Ułóż na talerzu udekorowanym sałatą lub rukolą i podaj swoim bliskim. Smacznego!