Burger Gordona Ramsaya. Tego składnika się nie spodziewasz
Wiele osób kocha fast foody, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu daje nam szansę na to, by posiłek był nieco zdrowszy. Gordon Ramsay, jeden z najpopularniejszych szefów kuchni, zdradził, co zrobić, by burger był obłędne pyszny i soczysty. Dodaje jednak jeden składnik, którego nikt się nie spodziewa.
30.05.2023 13:45
Burgery to jedne z najpopularniejszych dań — szczególnie wśród młodych ludzi. Przepisem na domowego burgera podzielił się nawet sam Gordon Ramsay. I choć lista składników nie należy do najkrótszych, to zdecydowanie warto spróbować. Szef kuchni zapewnia, że smakuje obłędnie. Sprawdźmy.
Burger domowy - przepis Gordona Ramsaya. Tego sekretnego składnika nie może zabraknąć
Domowy burger Gordona Ramsaya jest soczysty, aromatyczny i obłędnie pyszny. Szef kuchni twierdzi, że to wszystko dzięki jednemu składnikowi, którego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Wielu może zdziwić fakt, że chodzi o jajko sadzone.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- kilka jajek,
- ogórek zielony,
- kilka bułek do burgerów,
- papryczka chili,
- kilka plasterków żółtego sera,
- sałata,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- szklanka wrzątku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- ketchup,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Przepis na burgera Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, a następnie kroimy na plastry, a następnie podsmażamy na oliwie. Cebulę polewamy co jakiś czas sosem sojowym.
- Doprawiamy mięso mielone, a następnie formujemy z niego kotlety. Smażymy je na roztopionym maśle z każdej strony.
- Ogórki kroimy w plastry, myjemy papryczkę chili i również ją kroimy, a następnie doprawiamy solą i zalewamy wrzątkiem. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
- Podsmażamy bułki z dwóch stron na patelni, aż się zarumienią.
- Do miski wlewamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu i łyżkę sosu sojowego, a następnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
- Mięso ponownie kładziemy na patelni, kładziemy na nim podsmażoną cebulę i plasterek żółtego sera. Smażymy, aż ser się roztopi.
- Smażymy też jajko sadzone.
- Składamy wszystkie składniki w całość. Bułkę polewamy sosem, a następnie wykładamy warzywa i mięso oraz jajko sadzone. Zalewamy to sosem i przykrywamy bułką. Smacznego!