PrzepisBurger Gordona Ramsaya. Tego składnika się nie spodziewasz

Burger Gordona Ramsaya. Tego składnika się nie spodziewasz

Wiele osób kocha fast foody, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu daje nam szansę na to, by posiłek był nieco zdrowszy. Gordon Ramsay, jeden z najpopularniejszych szefów kuchni, zdradził, co zrobić, by burger był obłędne pyszny i soczysty. Dodaje jednak jeden składnik, którego nikt się nie spodziewa.

Gordon Ramsay zdradza przepis na burgera. Fot. Pixabay, TikTok/
gordonramsayofficial
Gordon Ramsay zdradza przepis na burgera. Fot. Pixabay, TikTok/ gordonramsayofficial

Burgery to jedne z najpopularniejszych dań — szczególnie wśród młodych ludzi. Przepisem na domowego burgera podzielił się nawet sam Gordon Ramsay. I choć lista składników nie należy do najkrótszych, to zdecydowanie warto spróbować. Szef kuchni zapewnia, że smakuje obłędnie. Sprawdźmy.

Burger domowy - przepis Gordona Ramsaya. Tego sekretnego składnika nie może zabraknąć

Domowy burger Gordona Ramsaya jest soczysty, aromatyczny i obłędnie pyszny. Szef kuchni twierdzi, że to wszystko dzięki jednemu składnikowi, którego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Wielu może zdziwić fakt, że chodzi o jajko sadzone.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • kilka jajek,
  • ogórek zielony,
  • kilka bułek do burgerów,
  • papryczka chili,
  • kilka plasterków żółtego sera,
  • sałata,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szklanka wrzątku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • ketchup,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.
Gordon Ramsay zdradza przepis na burgera. Fot. Pixabay
Gordon Ramsay zdradza przepis na burgera. Fot. Pixabay

Przepis na burgera Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, a następnie kroimy na plastry, a następnie podsmażamy na oliwie. Cebulę polewamy co jakiś czas sosem sojowym.
  2. Doprawiamy mięso mielone, a następnie formujemy z niego kotlety. Smażymy je na roztopionym maśle z każdej strony.
  3. Ogórki kroimy w plastry, myjemy papryczkę chili i również ją kroimy, a następnie doprawiamy solą i zalewamy wrzątkiem. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
  4. Podsmażamy bułki z dwóch stron na patelni, aż się zarumienią.
  5. Do miski wlewamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu i łyżkę sosu sojowego, a następnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
  6. Mięso ponownie kładziemy na patelni, kładziemy na nim podsmażoną cebulę i plasterek żółtego sera. Smażymy, aż ser się roztopi.
  7. Smażymy też jajko sadzone.
  8. Składamy wszystkie składniki w całość. Bułkę polewamy sosem, a następnie wykładamy warzywa i mięso oraz jajko sadzone. Zalewamy to sosem i przykrywamy bułką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie