Burger warzywny z sokiem

Burger warzywny z sokiem to gotowa receptura na udany obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka bez marnowania składników. Zasada zero waste w najlepszym wydaniu!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu domowego soku i warzywnych burgerów pomogła nam Wyciskarka Wolnoobrotowa marki Philips.

Składniki:

Burgery warzywne

  1. 2 szt. marchewki
  2. 4 łodygi seler naciowy
  3. 1 łyżeczka suszony czosnek
  4. 1,5 łyżeczki sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 2 łyżki oliwa z oliwek
  7. 2 szt. buraki czerwone
  8. 300 g czarna fasola z zalewą
  9. 1 szt. cebula
  10. 1/2 szkl. mąka migdałowa
  11. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
  12. 1 łyżka słodka papryka
  13. 1 łyżeczka kmin rzymski
  14. 1 łyżeczka curry

Pozostałe składniki

  1. 4 szt. bułki pełnoziarniste
  2. 150 g majonez z awokado
  3. 1 szt. cebula czerwona
  4. 1 szt. sałata zielona
  5. 1 szt. pomidor
  6. 1 szt. ogórek szklarniowy

Sposób przygotowania:

1. W wyciskarce wolnoobrotowej przygotuj: marchewki, selery naciowe i buraki czerwone. I sok jest już gotowy!

Obrazek

2. Powstałą pulpę warzywną podsmaż na patelni razem z cebulą. Następnie połącz ją z czarną fasolą, mąką migdałową, posiekaną natką pietruszki, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, kminem rzymskim oraz solą.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki uformuj burgery. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Podziel bułki na pół. Na spodzie rozprowadź majonez z awokado, sałatę, warzywnego burgera, plaster żółtego sera...

Obrazek

5. ...plaster czerwonej cebuli, pomidory i ogórki. Całość przykryj bułką z majonezem z awokado.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom