PrzepisKolacjaBurger z batatów

Burger z batatów

Burger z batatów
Pyszności

15.01.2020 17:00, aktual.: 08.09.2020 14:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dobrze nas znasz i wiesz, że lubimy eksperymentować w kuchni. I tak właśnie powstał nasz burger z batatów, bez bułki. Może na początku brzmieć trochę dziwnie, ale uwierz na słowo, wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci ❤️

Przy przygotowaniu tego przepisu pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Bataty

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1/2 łyżeczki pieprz
  3. 2 szt. bataty
  4. 1 łyżka rozmaryn
  5. 1 łyżka słodka papryka
  6. 1 szt. jajko

Dodatki

  1. 6 szt. sałata liście
  2. 1/2 szt. czerwona cebula
  3. 1/2 szt. pomidor
  4. 4 łyżki sos bbq

Mięso

  1. 300 g mielona wołowina
  2. 1 łyżka musztarda dijon
  3. 1 łyżka majeranek
  4. 1 łyżka cebula granulowana
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczkI pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu połącz mieloną wołowinę z musztardą dijon, majerankiem, cebulą granulowaną, solą i pieprzem.

Obraz

2. Zzoodluj obrane bataty. Po czym wstaw je do mikrofalówki na 4 minuty. Na koniec dodaj: sól, pieprz, rozmaryn, słodką paprykę i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Uformuj z zoodlowanych batatów 4 krążki i wstaw je do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie zrób z mięsnej mieszanki krążki i smaż je po 5 minut na każdej ze stron.

Obraz

5. Czas złożyć naszego burgera. Zacznij od batatów, następnie dodaj sos bbq, sałatę, mięso, kolejną porcję sosu, plastry pomidora, czerwoną cebulę i kolejny krążek z batatów. Smacznego!

Obraz