Domowy burger z brokułem i boczkiem. Najlepszy przepis na kotleta do burgera
30.03.2022 16:24, aktual.: 17.06.2022 09:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowe burgery to coś, co chętnie przygotowujemy na obiad. Najlepiej smakują w piątkowe popołudnie, kiedy można usiąść na spokojnie przy stole i zjeść pyszny posiłek. Nasze dzisiejsze kotlety nie są jednak zwyczajne- skrywają zieloną niespodziankę.
Domowy burger - przepis na kotleta z brokułem
Bazą i sercem każdego hamburgera jest oczywiście kotlet. Jedni smażą go na grillu, inni dodają swoje ulubione przyprawy- po prostu każdy ma swój sprawdzony patent. Domowe burgery mają o wiele lepszy skład niż gotowce z marketów, a ich przygotowanie nie jest wcale czasochłonne.
Podstawą jest oczywiście dobre mięso. Przyjęło się, że najlepsza jest wołowina- można przygotować ją również w wersji "medium", świetnie komponuje się z sosami i dodatkami. Jeśli mielisz mięso samodzielnie w domu, to postaw na antrykot, łatę i pręgę wołową. Są odpowiednio tłuste, a ich cena bardziej przystępna niż polędwicy czy szynki. Możesz śmiało łączyć kilka rodzajów mięsa.
Naszego burgera upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Jakie dodatki do burgera?
Do burgera sprawdzi się zarówno bułka pszenna, jak i maślana. Ta druga ma delikatnie słodki smak i miękką konsystencję- świetnie pasuje do wołowiny. Możesz postawić też na pieczywo wieloziarniste.
Do bułki włóż swoje ulubione dodatki: cebulę (surową, karmelizowaną, smażoną), pomidory, ogórki, sałatę a nawet...odrobinę masła orzechowego! Możesz trochę poszaleć z kompozycjami.
Domowy burger z brokułem- składniki
Chociaż burger to danie głównie mięsne, to dzisiaj przemyciliśmy trochę zieleni- wołowy kotlet skrywa w sobie zielonego brokuła. Całość zamknięta jest w chrupiącym boczku.
Burger:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mały brokuł
- 14 szt. plastrów boczku
- 3 łyżki sosu BBQ
- 1 plaster sera cheddar
- 1 łyżeczka nasion sezamu
Przepis na burgera z warzywami
Przygotowanie naszego burgera jest naprawdę proste. Przygotuj niedużą miseczkę, której średnica jest nieco większa niż brokuła. Przełóż do niej mieloną wołowinę i rozprowadź po brzegach, tworząc w środku mięsną miseczkę. Na samym środku ułóż brokuła (surowego) i dociśnij go do mięsa.
Przygotuj deskę do krojenia. Ułóż na niej poziomo plastry boczku. Następnie dodaj plaster boczku pionowo i zrób plecionkę. Dodawaj i zaplataj kolejne kawałki, aż powstanie mięsna szachownica. Najłatwiej będzie, jeśli zerkniesz do filmiku z przepisem- tam dokładnie zaprezentujemy, jak zawinąć boczek. Pozornie wydaje się to skomplikowane, ale zobaczysz, że wcale takie nie jest.
Na samym środku mięsnej układanki umieść mięso mielone z brokułem (oczywiście bez miseczki) i zawiń je w boczek.
Włóż burgera do Ovi Smart, posmaruj sosem BBQ przy pomocy silikonowego pędzelka i piecz przez 20 minut w 150 stopniach.
Po tym czasie wysuń szufladę urządzenia, połóż na burgerze kawałek sera i piecz jeszcze przez chwilę, żeby ser się rozpuścił.
Dolną część bułki posmaruj ulubionym sosem (najlepiej sprawdzi się zwykły ketchup). Dodaj sałatę. plastry pomidora, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Na samej górze umieść naszego burgera z brokułem i posyp całość sezamem (sprawdzi się zarówno biały, jak i czarny).
Podawaj na ciepło. Możesz oczywiście przykryć burgera drugą połową bułki, jednak jedzenie może być wtedy dość trudne. Taki burger sprawdzi się zarówno na obiad, jak i smaczną kolację.