Buźki dynie z ciasta francuskiego. Uroczo-straszna przekąska, którą pokocha każdy
Buźki dynie to prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego, która idealnie sprawdzi się na halloweenowe przyjęcie.
02.11.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:21
Przepis na Halloween
Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu na halloweenową przekąskę, to te proste buźki-dynie z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie. Skrywają w sobie pyszny farsz na bazie mięsa mielonego, papryki, chorizo oraz aromatycznych przypraw. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe i szybkie, dzięki czemu idealnie sprawdzą się na przyjęcia tematyczne. Przypominają nieco pieczone hiszpańskie pierożki empanadas. Dziś upiekliśmy je w Ovi Smart marki Philips.
Cały przepis znajdziesz na naszym przepisie YouTube
Buźki dynie
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g mielonej wołowiny
- 1/2 czerwonej papryki
- 40 g chorizo
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Mieloną wołowinę podsmaż na patelni aż zbrązowieje. Przełóż do miski i dodaj pokrojoną drobno i podsmażoną czerwoną cebulę oraz również przesmażone i drobno pokrojone chorizo. Dopraw całość suszonym czosnkiem, słodką papryką, oregano oraz solą. Wlej ketchup i dobrze wymieszaj.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i przy pomocy foremki do ciasteczek wytnij w nim dynie. Ostrym nożem zrób również uśmiechy i oczy.
Na wyciętym kształcie rozsyp starty ser oraz wyłóż porcję mięsnego farszu i przykryj drugą buźką. Dociśnij brzegi ciasta francuskiego widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowane ciasteczka umieść w Phillips Essential Connected Ovi XL i posyp startym parmezanem. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Dzięki modułowi Wi-Fi możesz sterować urządzeniem przy pomocy telefonu.
Po tym czasie nasze pyszne halloweenowe buźki są już gotowe. Gwarantujemy- znikną błyskawicznie z talerzyków.
Smacznego!