PrzepisDania głównePyszne kuleczki cebuli z bekonem faszerowane mięsem mielonym
Pyszne kuleczki cebuli z bekonem faszerowane mięsem mielonym
Pyszności
12.10.2016 17:05, aktual.: 01.06.2017 13:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Już za chwilę zobaczysz danie, które na pewno pozytywnie cię zaskoczy. Nie wiem jak ty, ale osobiście nigdy wcześniej nie widziałam, a tym bardziej nie jadłam tej potrawy.
Danie o którym mowa to pyszne kuleczki cebuli z bekonem faszerowane mięsem mielonym. Koniecznie wypróbuj, a na pewno je pokochasz!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 400 g wołowina zmielona
- 1 szt. jajko
- 300 g bekon w plastrach
- patyczki do saszłyków
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnek wyciśnięte
- sól
- pieprz
- 230 g bułka tarta
- 230 ml mleko
- 115 g sos barbecue
- 3-4 szt. cebula
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski włóż zmieloną wołowinę, jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą, mleko i sos barbecue. Za pomocą rąk wymieszaj składniki tak, aby powstała z nich masa.
2. Odetnij górną i dolną część każdej cebuli, a następnie ponacinaj je i podziel cebule na tzw. "warstwy"
3. Z masy mięsnej uformuj kulki i ponakładaj je do powstałych warstw cebuli.
4. Każdą kulkę owiń w 3 plastry bekonu. Aby bekon dobrze się trzymał, wbij w kulki patyczki do szaszłyków. Następnie umieść kulki w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C i piecz przez 30 minut.
5. Po 30 minutach wyjmij kulki z piekarnika. Podawaj samodzielnie lub z sosem barbecue.
6. Smacznego!