Cebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski to kolejne kultowe danie, z których postanowiliśmy się zmierzyć. I naszym zdaniem wyszło nam całkiem nieźle, zresztą sama się o tym przekonaj. Zapoznaj się z całym przepisem i koniecznie napisz co o nim myślisz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 10 g świeże drożdże
  2. 1 łyżeczka cukier
  3. 500 g mąka pszenna
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 3/4 szkl. woda ciepła
  6. 1,5 łyżeczki sól

Farsz

  1. 2 łyżki mak
  2. 1 szt. jajko
  3. 3 szt. cebula
  4. 4 łyżki olej
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.

Obrazek

3. Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.

Obrazek

4. Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

5. Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.

Obrazek

6. Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.

Obrazek

7. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯