WAŻNE
TERAZ

Litwa zamyka w całości granicę z Białorusią

Cebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski to kolejne kultowe danie, z których postanowiliśmy się zmierzyć. I naszym zdaniem wyszło nam całkiem nieźle, zresztą sama się o tym przekonaj. Zapoznaj się z całym przepisem i koniecznie napisz co o nim myślisz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 10 g świeże drożdże
  2. 1 łyżeczka cukier
  3. 500 g mąka pszenna
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 3/4 szkl. woda ciepła
  6. 1,5 łyżeczki sól

Farsz

  1. 2 łyżki mak
  2. 1 szt. jajko
  3. 3 szt. cebula
  4. 4 łyżki olej
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.

Obrazek

3. Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.

Obrazek

4. Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

5. Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.

Obrazek

6. Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.

Obrazek

7. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy