Zupa "nic" z PRL‑u za 59 zł, kawałek tortu 47 zł, a dalej tylko lepiej. Potężna podwyżka cen u Magdy Gessler
Polska gastronomia nie ma ostatnio łatwego życia. To samo mogą jednak powiedzieć uczęszczający do restauracji goście. Ceny, które już wcześniej do niskich nie należały, ciągle idą w górę. Inflacja nie omija nawet gwiazd i celebrytów. Powalające ceny ,,U Fukiera", restauracji Magdy Gessler są tego przykładem.
27.10.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:40
Najpierw pandemia koronawirusa, obostrzenia i sprzedaż tylko na wynos. Później kolosalny problem braku personelu, który w dużym stopniu zdążył się przebranżowić w czasie panującego Covida. Teraz nie dość, że inflacja, niepomagający restauratorom zerowy VAT, to jeszcze kryzys cenowy energii. Nie jest łatwo i nie ma jak się przed tym bronić.
Albo inaczej - sposoby są, ale tylko połowicznie skuteczne. Ciągłe podnoszenie cen też w końcu może odbić się czkawką na właścicielach restauracji. Czy taka sytuacja spotka Magdę Gessler? Powalające ceny ,,U Fukiera", najsłynniejszej knajpy gwiazdy TVN-u spotykają się już z pewną krytyką.
Ceny w restauracji Magdy Gessler mogą zszokować.
O sezonowych dodatkach w kartach menu Magdy Gessler bywało już głośno. Pączki po 15 złotych czy jagodzianki po 23 nie są na kieszeń wszystkich. Te kwoty wydają się jednak małe w stosunku do tego, ile w warszawskiej restauracji celebrytki trzeba zapłacić za deser.
Bo to właśnie słodkie pozycje w menu restauracji ,,U Fukiera" szokują najbardziej. Jak informuje Fakt, sernik z rodzynkami kosztuje tam 41 złotych, szarlotka zapiekana z bezą - 39 złotych, puchar lodów z owocami - 45 złotych. Rekordzistą jest jednak zestaw bezy z lodami i owocami, za który Magda Gessler liczy sobie 59 złotych.
To może jednak warto odpuścić sobie deser, za to skosztować przystawek? Nic bardziej mylnego. Powalające ceny ,,U Fukiera" nie kończą się bowiem na słodkościach. Deska serów kosztuje tam 79 złotych, śledź w zaprawie z selera naciowego - 49 złotych, a kompozycja z krewetkami w roli głównej - 92 złote.
Czy to się kiedyś skończy?
Do wyliczenia całego rachunku za przystawkę, zupę, danie główne i deser u Magdy Gessler potrzebny jest już niezgorszy kalkulator. Czy takie ceny mają swoje wytłumaczenie?
Ciężko obiektywnie odpowiedzieć na te pytanie, ale wieści ze świata gastronomii nie są kolorowe. Wygląda na to, że spotyka ich ostatnimi czasy dosłownie wszystko co złe. Jak sami restauratorzy powtarzają, znaleźli się na samym końcu gospodarczego łańcucha pokarmowego. A zbliża się zima, czyli będzie jeszcze gorzej.
Poniżej ciekawe przepisy na obiad ze słoika, prosto z naszego kanału na YouTube.