PrzepisPleciona chałka z pieczonego łososia. Wyjątkowy przepis, którym zachwycisz każdego

Pleciona chałka z pieczonego łososia. Wyjątkowy przepis, którym zachwycisz każdego

Przepis na chałkę na słono z łososiem. Jak zrobić coś pysznego? Pomysł na danie, które zachwyci gości. Pieczony łosoś to nasz sprawdzony patent na przekąskę, która zachwyci każdego. Podana w ten sposób ryba na pewno zadziwi Twoich gości. Zobacz, jak stworzyć chałkę z łososia i podać ją w formie pysznej i pożywnej kanapki.

Pleciona chałka z pieczonego łososia. Wyjątkowy przepis, którym zachwycisz każdego
Ewa

06.04.2022 | aktual.: 17.06.2022 09:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na łososia z chałką na słono

Jak zrobić plecioną chałkę z pieczonego łososia? Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Ma delikatny smak, niedużo ości i skuszą się na nią nawet najmłodsi. Według zaleceń dietetyków i lekarzy powinniśmy spożywać ryby nawet 3 razy w tygodniu. Łosoś to znakomite źródło białka i aminokwasów, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Chałka na słono z łososiem

Chociaż chałka kojarzy się nam głównie ze słodkim wypiekiem, to jej połączenie z wytrawnymi składnikami skradnie Twoje serca. Miękka, maślana bułka świetnie komponuje się z pieczonym w oliwie i soku z cytryny łososiem. Dodatek świeżych warzyw sprawia, że potrawa jest pożywna i pełna witamin.

W przygotowaniu naszej łososiowej chałki pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Łosoś:

1 kg płatu z łososia

1 łyżka soli

2 łyżki cukru trzcinowego

1/3 łyżeczki pieprzu

1/3 szkl. oliwy z oliwek

1 cytryna-sok

Dodatki:

1 chałka

150 g serka śmietankowego

2 szt. awokado

2 pomidory

1 czerwona cebula

30 g tartego parmezanu

Zacznij od przygotowania łososia. Jaką rybę wybrać?

Rybę najlepiej jest kupić w sprawdzonym sklepie. Wybierz najlepiej filet – oszczędzisz sobie trochę czasu (i z pewnością nerwów) na wyciąganiu z niego ości. Usuń skórę z łososia. Prosty trik- przełóż rybę do głębokiego naczynia i delikatnie natnij końcówki skóry. Polej rybę wrzącą wodą na kilka sekund, wyciągnij ją na deskę i pociągnij skórkę za końcówkę- powinna odejść bez pomocy noża.

Obraz

Marynowanie łososia do chałki na słono

Kiedy nasz łosoś będzie już pozbawiony skórki, przełóż go do głębokiego naczynia. Ile czasu marynować łososia? Przypraw solą i cukrem trzcinowym, a następnie zawiń całość folią i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Możesz również zostawić w niej łososia na całą noc. Marynowany w soli i cukrze łosoś to inaczej gravlax. Żeby w pełni był zamarynowany tak, jak nakazuje skandynawski przepis – wstaw go do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej 1-2 dni.

Obraz

Czas pieczenia łososia

Kiedy minie czas marynowania – czas na pieczenie łososia. Wyciągnij z naczynia łososia, opłucz go pod bieżącą wodą i natnij go na 4 paski, nie przecinając go do końca. Zrób to dokładnie tak, jak robisz podczas pieczenia chałki. Zapleć warkocz (zerknij na filmik, który ułatwi Ci to zadanie).

Obraz

Przełóż powstały warkocz do misy Ovi Smart i przygotuj małą miseczkę. Wymieszaj w niej oliwę i sok z cytryny. Rozprowadź mieszankę na łososiowej chałce przy pomocy silikonowego pędzelka. Dzięki cytrynie mięso zyskuje nie tylko dodatkowy aromat, ale chroni ona również rybę przed rozpadaniem się w wysokiej temperaturze.

Obraz

Łosoś pieczenie – czas i temperatura. Przygotowaną w ten sposób rybę włóż do Ovi Smart na 20 minut (160 stopni Celsjusza).

Obraz

Serwowanie łososia z chałką na słono

Po 20 minutach nasz łosoś z chałką na słono jest już gotowy. Czas przygotować dodatki. Czerwoną cebulę, pomidora i awokado pokrój w plasterki. Ukrój kawałek słodkiej chałki i posmaruj ją serkiem śmietankowym typu Twój Smak, Łaciaty lub Almette. Ułóż awokado, pomidora, czerwoną cebulę i kawałek upieczonego łososia. Całość posyp startym parmezanem lub innym ulubionym serem. I gotowe!

Obraz

Taka kanapka smakuje pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło, gdy chałka łososiowa wyszła z piekarnika. Połączenie delikatnie słodkiego wypieku ze słonymi dodatkami to prawdziwa eksplozja smaków. Jeśli jeszcze nie jadłeś takiej kombinacji- zachęcamy do spróbowania. W naszym domu każdy prosił o ten przepis.

Obraz

Dokładny przepis wideo znajdziesz na naszym kanale YouTube