PrzepisChalupas z mięsem

Chalupas z mięsem

Chalupas z mięsem mielonym i kolorowymi dodatkami sprawdzi się zarówno w roli pysznego obiadu, jak i ciekawej przekąski podczas wizyty znajomych. Pycha!

Chalupas z mięsem
Pyszności

16.11.2020 | aktual.: 19.11.2020 14:00

Składniki:

Farsz

  1. 300 g mielona wołowina
  2. 1 łyżeczka ostra papryka
  3. 1 łyżka papryka słodka
  4. 1 łyżka granulowana cebula
  5. 1 łyżeczka sól

Dodatki

  1. 1 szt. sałata rzymaska
  2. 50 g ser cheddar starty
  3. 1/2 szt. cebula czerwona
  4. 1 szt. pomidor
  5. 6 łyżek śmietana 18%

Chlebki chalupas

  1. 1/2 szkl. mąka pszenna
  2. 1/2 szkl. mąka pełnoziarnista
  3. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  4. 1/2 łyżeczka sól
  5. 3/4 szkl. ciepłe mleko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz: dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, olej, mleko i sól. Zagnieć na ciasto i odstaw na 45 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj mięsną mieszankę. W tym celu połącz na patelni: mięso, słodką i ostrą paprykę, granulowaną cebulę i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkuj i...

Obraz

4. ...smaż w głębokim oleju, jednocześnie tworząc łódkę. W tym celu użyj szczypiec (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

5. Usmażone i ostudzone kawałki nafaszeruj mięsną mieszanką, sałatą rzymską, cheddarem, czerwoną cebulą, pomidorem i śmietaną.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie