Chcieli urządzić poprawiny. Nie spodziewali się, że usłyszą taką kwotę za jedną osobę

Wiele osób rezygnuje z organizacji wymarzonego wesela ze względu na szalejącą drożyznę. Ci, którzy mimo wszystko wyprawiają przyjęcie, szukają jak najwięcej oszczędności. Ceny za talerzyk naprawdę zwalają z nóg. Okazuje się jednak, że i za talerzyk na poprawinach trzeba zapłacić krocie. Ile kosztuje organizacja poprawin w 2023 roku? Możecie się zdziwić. 

ObrazekPixabay

Cena za talerzyk w porównaniu do poprzedniego roku znacznie wzrosła. W wielu lokalach utrzymuje się na podobnym poziomie - niezależnie od regionu. Przyszli nowożeńcy decydują się więc na skracanie listy gości. Wkrótce chyba większość z nich będzie musiała też zrezygnować z poprawin. Ile kosztuje talerzyk na poprawinach? Będziecie zszokowani.

Poprawiny - jaka cena za talerzyk? Kosmiczna

Poprawiny to impreza po weselu, która jest uważana za powtórkę wesela. W wielu regionach jest już nieco spokojniejsza. Pary młode stawiają na muzykę z głośników, a nie DJ czy zespół i zapraszają na świeży obiad. Reszta przystawek zazwyczaj pochodzi z wesela z poprzedniego dnia.

Sądziłem, że za poprawiny płaci się niewiele, bo goście jedzą to, co zostało po weselu. Na tym to chyba polega

- powiedział czytelnik "Faktu".

Obrazek
Pixabay

Jak poinformował, wraz ze swoją narzeczoną zdecydowali się na lokal, który serwował "super jedzenie". Chcieli również wyprawić poprawiny.

Ładnie sobie za nie zaśpiewali

- poinformował.

Okazało się, że obecnie cena za talerzyk wynosi nawet 165 złotych. W ubiegłym roku ceny wahały się w granicach 60-100 złotych za osobę. W menu znajdowały się jednak potrawy przygotowywane "na świeżo", a nie z poprzedniego dnia. Były to m.in. kwaśnica, zupa chrzanowa z białą kiełbasą, żeberka i golonka, pierogi, placki ziemniaczane oraz sernik.

Cena za talerzyk na weselu. Ile trzeba zapłacić?

Za talerzyk na weselu trzeba zapłacić minimum dwa razy więcej. Cena za talerzyk różni się w zależności od regionu. Wpływa na nią również liczba dań gorących i przystawek, deserów oraz fakt, czy w cenę wliczony jest m.in. alkohol, napoje i tort. W zeszłym roku za jednego gościa trzeba było zapłacić minimum 180 złotych. Dziś za talerzyk dla trzyletnich dzieci trzeba zapłacić 150 złotych, a dla osoby dorosłej minimum 300 złotych.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥