Chcieli urządzić poprawiny. Nie spodziewali się, że usłyszą taką kwotę za jedną osobę

Wiele osób rezygnuje z organizacji wymarzonego wesela ze względu na szalejącą drożyznę. Ci, którzy mimo wszystko wyprawiają przyjęcie, szukają jak najwięcej oszczędności. Ceny za talerzyk naprawdę zwalają z nóg. Okazuje się jednak, że i za talerzyk na poprawinach trzeba zapłacić krocie. Ile kosztuje organizacja poprawin w 2023 roku? Możecie się zdziwić. 

ObrazekPixabay

Cena za talerzyk w porównaniu do poprzedniego roku znacznie wzrosła. W wielu lokalach utrzymuje się na podobnym poziomie - niezależnie od regionu. Przyszli nowożeńcy decydują się więc na skracanie listy gości. Wkrótce chyba większość z nich będzie musiała też zrezygnować z poprawin. Ile kosztuje talerzyk na poprawinach? Będziecie zszokowani.

Poprawiny - jaka cena za talerzyk? Kosmiczna

Poprawiny to impreza po weselu, która jest uważana za powtórkę wesela. W wielu regionach jest już nieco spokojniejsza. Pary młode stawiają na muzykę z głośników, a nie DJ czy zespół i zapraszają na świeży obiad. Reszta przystawek zazwyczaj pochodzi z wesela z poprzedniego dnia.

Sądziłem, że za poprawiny płaci się niewiele, bo goście jedzą to, co zostało po weselu. Na tym to chyba polega

- powiedział czytelnik "Faktu".

Obrazek
Pixabay

Jak poinformował, wraz ze swoją narzeczoną zdecydowali się na lokal, który serwował "super jedzenie". Chcieli również wyprawić poprawiny.

Ładnie sobie za nie zaśpiewali

- poinformował.

Okazało się, że obecnie cena za talerzyk wynosi nawet 165 złotych. W ubiegłym roku ceny wahały się w granicach 60-100 złotych za osobę. W menu znajdowały się jednak potrawy przygotowywane "na świeżo", a nie z poprzedniego dnia. Były to m.in. kwaśnica, zupa chrzanowa z białą kiełbasą, żeberka i golonka, pierogi, placki ziemniaczane oraz sernik.

Cena za talerzyk na weselu. Ile trzeba zapłacić?

Za talerzyk na weselu trzeba zapłacić minimum dwa razy więcej. Cena za talerzyk różni się w zależności od regionu. Wpływa na nią również liczba dań gorących i przystawek, deserów oraz fakt, czy w cenę wliczony jest m.in. alkohol, napoje i tort. W zeszłym roku za jednego gościa trzeba było zapłacić minimum 180 złotych. Dziś za talerzyk dla trzyletnich dzieci trzeba zapłacić 150 złotych, a dla osoby dorosłej minimum 300 złotych.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze