Chcieli urządzić poprawiny. Nie spodziewali się, że usłyszą taką kwotę za jedną osobę

Wiele osób rezygnuje z organizacji wymarzonego wesela ze względu na szalejącą drożyznę. Ci, którzy mimo wszystko wyprawiają przyjęcie, szukają jak najwięcej oszczędności. Ceny za talerzyk naprawdę zwalają z nóg. Okazuje się jednak, że i za talerzyk na poprawinach trzeba zapłacić krocie. Ile kosztuje organizacja poprawin w 2023 roku? Możecie się zdziwić. 

ObrazekPixabay

Cena za talerzyk w porównaniu do poprzedniego roku znacznie wzrosła. W wielu lokalach utrzymuje się na podobnym poziomie - niezależnie od regionu. Przyszli nowożeńcy decydują się więc na skracanie listy gości. Wkrótce chyba większość z nich będzie musiała też zrezygnować z poprawin. Ile kosztuje talerzyk na poprawinach? Będziecie zszokowani.

Poprawiny - jaka cena za talerzyk? Kosmiczna

Poprawiny to impreza po weselu, która jest uważana za powtórkę wesela. W wielu regionach jest już nieco spokojniejsza. Pary młode stawiają na muzykę z głośników, a nie DJ czy zespół i zapraszają na świeży obiad. Reszta przystawek zazwyczaj pochodzi z wesela z poprzedniego dnia.

Sądziłem, że za poprawiny płaci się niewiele, bo goście jedzą to, co zostało po weselu. Na tym to chyba polega

- powiedział czytelnik "Faktu".

Obrazek
Pixabay

Jak poinformował, wraz ze swoją narzeczoną zdecydowali się na lokal, który serwował "super jedzenie". Chcieli również wyprawić poprawiny.

Ładnie sobie za nie zaśpiewali

- poinformował.

Okazało się, że obecnie cena za talerzyk wynosi nawet 165 złotych. W ubiegłym roku ceny wahały się w granicach 60-100 złotych za osobę. W menu znajdowały się jednak potrawy przygotowywane "na świeżo", a nie z poprzedniego dnia. Były to m.in. kwaśnica, zupa chrzanowa z białą kiełbasą, żeberka i golonka, pierogi, placki ziemniaczane oraz sernik.

Cena za talerzyk na weselu. Ile trzeba zapłacić?

Za talerzyk na weselu trzeba zapłacić minimum dwa razy więcej. Cena za talerzyk różni się w zależności od regionu. Wpływa na nią również liczba dań gorących i przystawek, deserów oraz fakt, czy w cenę wliczony jest m.in. alkohol, napoje i tort. W zeszłym roku za jednego gościa trzeba było zapłacić minimum 180 złotych. Dziś za talerzyk dla trzyletnich dzieci trzeba zapłacić 150 złotych, a dla osoby dorosłej minimum 300 złotych.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska