PrzepisDania głównePieczone ziemniaki w formie chipsów z dodatkiem sera i bekonu. Palce lizać!

Pieczone ziemniaki w formie chipsów z dodatkiem sera i bekonu. Palce lizać!

Pieczone ziemniaki w formie chipsów z dodatkiem sera i bekonu. Palce lizać!
Pyszności

09.07.2016 14:40, aktual.: 28.05.2017 22:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki to podstawa do przyrządzania wielu dań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich posiłku, choć wielu uważa je za tuczące i bezwartościowe. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ ziemniaki zawierają wiele witamin, beta karotenu, minerałów, błonnika oraz białka.

Dzisiaj zaproponuję ci pyszne chipsy z ziemniaków z dodatkiem sera i bekonu. Taka przekąska jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą popularnych chipsów. Spróbuj, a na pewno je pokochasz.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. oliwa z oliwek
  3. sól
  4. ser mozzarella starty
  5. bekon posiekany
  6. szczypiorek posiekany
  7. jogurt naturalny opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Pokrój ziemniaki w cienkie plastry.
2. Przepłucz plastry ziemniaków w misce z wodą.
3. Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
4. Osuszone plastry poukładaj na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Polej je oliwą z oliwek i przypraw solą. (ilość oliwy i soli - według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach posyp ziemniaki startą mozzarellą i bekonem. (ilość również według twojego własnego uznania) Włóż blaszkę ponownie do piekarnika na 5-10 minut.
6. Po 5-10 minutach wyjmij gotowe chipsy z piekarnika. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je posiekaną pietruszką i polać jogurtem naturalnym.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także