Pieczone ziemniaki w formie chipsów z dodatkiem sera i bekonu. Palce lizać!

Ziemniaki to podstawa do przyrządzania wielu dań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich posiłku, choć wielu uważa je za tuczące i bezwartościowe. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ ziemniaki zawierają wiele witamin, beta karotenu, minerałów, błonnika oraz białka.

Obrazek
Pyszności

Dzisiaj zaproponuję ci pyszne chipsy z ziemniaków z dodatkiem sera i bekonu. Taka przekąska jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą popularnych chipsów. Spróbuj, a na pewno je pokochasz.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. oliwa z oliwek
  3. sól
  4. ser mozzarella starty
  5. bekon posiekany
  6. szczypiorek posiekany
  7. jogurt naturalny opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Pokrój ziemniaki w cienkie plastry.
2. Przepłucz plastry ziemniaków w misce z wodą.
3. Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
4. Osuszone plastry poukładaj na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Polej je oliwą z oliwek i przypraw solą. (ilość oliwy i soli - według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach posyp ziemniaki startą mozzarellą i bekonem. (ilość również według twojego własnego uznania) Włóż blaszkę ponownie do piekarnika na 5-10 minut.
6. Po 5-10 minutach wyjmij gotowe chipsy z piekarnika. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je posiekaną pietruszką i polać jogurtem naturalnym.
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki