Jest po prostu przepyszny i jestem pewna, że kiedy go wypróbujesz, od razu go pokochasz!
A więc do dzieła. Przepis poniżej.
Składniki:
- 1 szklanka mleko
- 2 1/2 łyżeczki drożdże
- 1/3 szklanki parmezan starty
- 1/2 łyżeczki cukier
- 2 1/2 szklanki mąka
- 1 łyżeczka sól
- 2 łyżki olej
- 4 ząbki czosnek
- 4 łyżki natka pietruszki posiekana
- 1/2 szklanki masło
- 1/2 szklanki żółty ser starty
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże i cukier. Gdy mieszanka się spieni, stopniowo dodawaj mąkę i sól. Za pomocą rąk wyrób ciasto na gładką kulę. Następnie przykryj miskę i odstaw ją na godzinę w ciepłe miejsce.
2. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, polej je olejem i wymieszaj. Posyp stół mąką, połóż na nim kulkę ciasta i rozwałkuj.
3. Do bledera włóż ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Zmiksuj, a następnie wymieszaj tą mieszankę z masłem.
4. Powstałą mieszankę równomiernie rozsmaruj na rozwałkowanym cieście. Następnie posyp z wierzchu startym żółtym serem i startym parmezanem.
5. Zawiń ciasto w rulon i dociśnij jego końce, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
6. Przekrój rulon na pół, pozostawiając jedną końcówkę o długości ok. 2,5 cm w stanie nienaruszonym. Zapleć dwa powstałe kawałki w warkocz i przełóż na podłużną blaszkę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 178 stopni C i piecz przez 35 minut.
7. Po 35 minutach wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pokrój go na kawałki.
8. Smacznego!