WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Muzeum zamknięte dla zwiedzających

Chleb Ezechiela jest najzdrowszy na świecie. Przepis pochodzi z Biblii i ma ponad 2500 lat

Biblijna Księga Ezechiela datowana jest na szósty wiek przed Chrystusem i to z niej pochodzi przepis na najzdrowszy chleb świata. Chleb Ezechiela to pieczywo dla zdrowotnych purystów, ale również tych, którzy cenią sobie domowe i smakowite wypieki. Różnica między tym chlebem a współczesną wersją jest spora, a według słów Pisma, autorem receptury był sam... Bóg.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Ezechiel jest uznawany za jednego z tzw. proroków większych Starego Testamentu. Któregoś razu Bóg nakazał mu pościć przez 390 dni, a kapłan udał się w tym celu na pustynię. To właśnie tam dostał od Boga przepis na chleb.

Obrazek
chleb Ezechiela - Pyszności; foto: Canva

Sporządzony przez prorokiem chleb został później nazwany chlebem Ezechiela, a receptura, choć wzbogacana o dodatkowe nuty smakowe, stosowana jest do dzisiaj. Szybko okazało się, że — w porównaniu z rynkową ofertą pieczywa — chleb Ezechiela ma nie tylko niebywałe pochodzenie, ale również doskonałe właściwości zdrowotne.

Największą różnicą między biblijnym a współczesnym pieczywem jest to, że chleb Ezechiela powstaje na bazie kiełkujących ziaren. Do jego przygotowania potrzebne ci będą aż 4 rodzaje ziaren zbóż i dwa rodzaje roślin strączkowych. Nie zawiera również cukru, a zamiast niego znajdziemy tam cynk, wapń, magnez, kwas foliowy i witaminę B6. Ze względu na nietypowy proces przygotowania, chleb Ezechiela jest też lekkostrawny i zawiera mniej glutenu, niż inne wypieki.

Wygląda na to, że nie pozostaje nam nic innego jak przekazać ci ten "boski przepis". Co prawda w stosunku do oryginalnej receptury z Biblii uległ on lekkiej zmianie, ale raczej takiej, która po prostu ma za zadanie ułatwić ci pracę, a nie odebrać mu tradycyjnego wymiaru. Receptura pochodzi z portalu dziendobry.tvn.pl.

Chleb Ezechiela

Składniki:

  • 125 ml żytniego zakwasu
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • po 6 czubatych łyżek: mąki orkiszowej, mąki jęczmiennej, mąki z prosa
  • 1 płaska łyżka soli
  • ¼ szklanki suszonego bobu
  • 375 ml ciepłej wody plus woda do zalania ziaren bobu i soczewicy
  • ¼ szklanki suszonej soczewicy
  • mąka pszenna do podsypywania

Sposób przygotowania:

Obrazek
chleb Ezechiela - Pyszności; foto: Canva
  1. Bób i soczewice namaczaj w wodzie przez około 12 godzin. Do zakwasu żytniego dosyp 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki orkiszowej, 3 łyżki mąki z prosa, 3 łyżki mąki jęczmiennej i sól. Zalej je ciepłą wodą i wyrób ze składników zaczyn.
  2. Kiedy skończysz, przykryj go czystą ściereczką i odstaw na kolejne 12 godzin.
  3. Bób i soczewicę zmiel w maszynce. Dodaj je do powstałego zaczynu. Dosyp jeszcze pozostałą mąkę orkiszową, jęczmienną i z prosa.
  4. Wymieszaj składniki i dodaj jeszcze tyle mąki pszennej, by z ciasta powstała zwarta masa. Po godzinie spędzonej w ciepłym miejscu będzie już gotowa do formowania małych bochenków.
  5. Ułóż je teraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na 5 godzin. Następnie piecz je 20-30 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.

Obejrzyj jeszcze ten filmik z przepisem na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki i rzeżuchy. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek