Chleb z patelni, bez jajek i wyrabiania ciasta. Prosty i smaczny

Szybki chleb z patelni bez wyrabiania i bez bałaganu. Nie potrzebujesz nawet zakwasu - wszystko przygotujesz na bazie suszonych drożdży.

Chleb z patelni- PysznościChleb z patelni- Pyszności
Ewa

Przepis na domowy chlebek

Chociaż przygotowanie domowego pieczywa wydaje się trudnym zadaniem, to są patenty, aby ułatwić to sobie. Nie musisz nawet rozgrzewać piekarnika i zakasywać rękawów - całość przygotujesz na patelni bez konieczności długiego wyrabiania ciasta. Jego jedyną wadą jest właśnie to, że znika zbyt szybko. Na szczęście przygotowanie jest bardzo proste, a składniki ogólnodostępne. Ten przepis uratuje cię, gdy w domu zabraknie pieczywa, a wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Chleb z patelni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj do niej suszone drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wlej wodę i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Chleb z patelni- Pyszności
Chleb z patelni- Pyszności

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i krótko wyrób. Uformuj kształt o średnicy dna patelni. Garnek lub patelnię rozgrzej i wlej olej roślinny. Włóż przygotowane ciasto i smaż po ok. 1o minut z każdej strony pod przykryciem, aż się zarumieni.

Chleb z patelni- Pyszności
Chleb z patelni- Pyszności

Gotowy chlebek zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Świetnie sprawdzi się jako spód do kanapek lub dodatek do indyjskich dań zamiast chlebka naan. Ekspresowo się smaży, w środku jest mięciutki i wyrośnięty.  Smakuje dobrze również na ciepło.

Smacznego!

Chleb z patelni- Pyszności
Chleb z patelni- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟