Chleb z patelni, bez jajek i wyrabiania ciasta. Prosty i smaczny

Szybki chleb z patelni bez wyrabiania i bez bałaganu. Nie potrzebujesz nawet zakwasu - wszystko przygotujesz na bazie suszonych drożdży.

Chleb z patelni- PysznościChleb z patelni- Pyszności
Ewa

Przepis na domowy chlebek

Chociaż przygotowanie domowego pieczywa wydaje się trudnym zadaniem, to są patenty, aby ułatwić to sobie. Nie musisz nawet rozgrzewać piekarnika i zakasywać rękawów - całość przygotujesz na patelni bez konieczności długiego wyrabiania ciasta. Jego jedyną wadą jest właśnie to, że znika zbyt szybko. Na szczęście przygotowanie jest bardzo proste, a składniki ogólnodostępne. Ten przepis uratuje cię, gdy w domu zabraknie pieczywa, a wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Chleb z patelni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj do niej suszone drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wlej wodę i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Chleb z patelni- Pyszności
Chleb z patelni- Pyszności

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i krótko wyrób. Uformuj kształt o średnicy dna patelni. Garnek lub patelnię rozgrzej i wlej olej roślinny. Włóż przygotowane ciasto i smaż po ok. 1o minut z każdej strony pod przykryciem, aż się zarumieni.

Chleb z patelni- Pyszności
Chleb z patelni- Pyszności

Gotowy chlebek zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Świetnie sprawdzi się jako spód do kanapek lub dodatek do indyjskich dań zamiast chlebka naan. Ekspresowo się smaży, w środku jest mięciutki i wyrośnięty.  Smakuje dobrze również na ciepło.

Smacznego!

Chleb z patelni- Pyszności
Chleb z patelni- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀