Chleb z patelni, bez jajek i wyrabiania ciasta. Prosty i smaczny
Szybki chleb z patelni bez wyrabiania i bez bałaganu. Nie potrzebujesz nawet zakwasu - wszystko przygotujesz na bazie suszonych drożdży.
20.03.2023 12:03
Przepis na domowy chlebek
Chociaż przygotowanie domowego pieczywa wydaje się trudnym zadaniem, to są patenty, aby ułatwić to sobie. Nie musisz nawet rozgrzewać piekarnika i zakasywać rękawów - całość przygotujesz na patelni bez konieczności długiego wyrabiania ciasta. Jego jedyną wadą jest właśnie to, że znika zbyt szybko. Na szczęście przygotowanie jest bardzo proste, a składniki ogólnodostępne. Ten przepis uratuje cię, gdy w domu zabraknie pieczywa, a wszystkie sklepy będą już zamknięte.
Chleb z patelni
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj do niej suszone drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wlej wodę i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i krótko wyrób. Uformuj kształt o średnicy dna patelni. Garnek lub patelnię rozgrzej i wlej olej roślinny. Włóż przygotowane ciasto i smaż po ok. 1o minut z każdej strony pod przykryciem, aż się zarumieni.
Gotowy chlebek zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Świetnie sprawdzi się jako spód do kanapek lub dodatek do indyjskich dań zamiast chlebka naan. Ekspresowo się smaży, w środku jest mięciutki i wyrośnięty. Smakuje dobrze również na ciepło.
Smacznego!